Πάρα πολύ σημαντική χαρακτήρισε τη δικαστική προσφυγή των 5 νέων από τη Ραφήνα ο Καθ. Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος


Στο πλαίσιο της εκδήλωσης της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για την κλιματική αλλαγή τη Δευτέρα 12/2/2024 17:00 με αφορμή την εμβληματική υπόθεση παιδιών και νέων από την Πορτογαλία Duarte Agostinho και λοιποί κατά 32 Κρατών, ο Καθηγητής Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος, Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής και πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου παραχώρησε συνέντευξη στη δημοσιογράφο Ιωάννα Νιαώτη στην ραδιοφωνική εκπομπή #Namaste στο Β΄ πρόγραμμα της ΕΡΤ. Μπορείτε να ακούσετε ηχογραφημένη τη συνέντευξη (μεταξύ 00:14 και 00:27).

Ο Καθ. Σισιλιάνος έκανε ειδική αναφορά (00:22-00:24) στην δικαστική προσφυγή των 5 νέων ηλικίας 17-23 ετών από τη Ραφήνα κατά του έργου διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας,
που άντλησε έμπνευση σε μεγάλο βαθμό από την υπόθεση Duarte Agostinho. Ο Καθηγητής χαρακτήρισε την υπόθεση πάρα πολύ σημαντική επειδή αφορά την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, που αποτελεί θετική υποχρέωση των Κρατών. Υπέρ των νέων άσκησαν πρόσθετη παρέμβαση το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καθώς και άλλες ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον. Και ναι μεν η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων απορρίφθηκε, αλλά οι νέοι/ες εξετάζουν τη δυνατότητα προσφυγής τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Κλείνοντας, ο Καθηγητής τόνισε ότι ο πολίτης πρέπει να αντιδρά προκαλώντας την έκδοση αποφάσεων που ενοχλούν, που προβληματίζουν, ότι ο αγώνας για την κλιματική αλλαγή μόλις άρχισε με την υπόθεση Urgenda του 2021 στην Ολλανδία και συνεχίζεται και σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται για μια παγκόσμια μάχη σε διάφορα fora και σε περιφερειακά και εθνικά δικαστήρια στο πλαίσιο της οποίας οι πολίτες και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών δραστηριοποιούνται,  προσπαθούν, υψώνουν το ανάστημά τους και σ’ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συνεχίσουν.

Σχόλια