Εκδήλωση για τις δικαστικές προσφυγές των νέων της Ευρώπης για την Κλιματική Αλλαγή

Στις 12.02.2024 η Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ και το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (https://www.mfhr.gr) διοργανώνουν εκδήλωση για την κλιματική αλλαγή με αφορμή την προσφυγή παιδιών και νέων από την Πορτογαλία (υπόθεση Duarte Agostinho και άλλοι) κατά της Πορτογαλίας και 32 άλλων κρατών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Ομιλήτρια θα είναι η Alison Macdonald KC, δικηγόρος της υπόθεσης αυτής, σχολιαστές οι καθηγητές της Νομικής Σχολής Γλ. Σιούτη, Γ. Δελλής και Μ. Γαβουνέλη και συντονιστής και εισαγωγικός ομιλητής ο Κοσμήτορας Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος, πρώην Πρόεδρος του ΕΔΔΑ, που υπήρξε και ο εμπνευστής αυτής της εκδήλωσης.   

Με πρότυπο την υπόθεση Duarte Agostinho, πέντε νέοι/-ες από τη Ραφήνα ηλικίας 17-23 ετών με αίτησή τους ασφαλιστικών μέτρων  στο Μονομ. Πρωτοδικείο Αθηνών ζήτησαν προσωρινή δικαστική προστασία κατά του έργου διευθέτησης και του φερόμενου «καθαρισμού» του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Πρόκειται για την πρώτη δικαστική προσφυγή για το περιβάλλον και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή από νέους/ες στην Ελλάδα. Η υπόθεση συζητήθηκε στις 20.12.2023 και εκκρεμεί η έκδοση απόφασης.

Τη σύνδεση μεταξύ των δύο υποθέσεων κάνει το από 23/1/2024 δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»:

https://www.protothema.gr/greece/article/1458731/ekdilosi-tis-nomikis-sholis-tou-ekpa-gia-tin-prosfugi-neon-sta-europaika-dikastiria-gia-tin-klimatiki-allagi/

Σχόλια