ΡΑΦΗΝΑ: ΕΝΑΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΔΗΜΟΣ ΚΟΒΕΙ ΚΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΤΟΥ!

Τέσσερα αιωνόβια πεύκα σε κοινόχρηστο χώρο κινδυνεύουν με κοπή στην πυρόπληκτη Ραφήνα για την κατασκευή κλίμακας (σκαλοπατιών) πλάτους 4 μέτρων στην οδό Ελ. Βενιζέλου (κάθετα προς Λ. Φλέμιγκ, έναντι Σκλαβενίτη) ενώ θα μπορούσαν να παρακαμφθούν με κατάλληλη διευθέτηση της κλίμακας. 


Η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (με ισχυρή μειοψηφία 10 επί συνόλου 25) έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προηγουμένων αποφάσεών του (101/2021 , 147/2021 , 1/2022) με τις οποίες εγκρίθηκε η κοπή τουλάχιστον 44 μεγάλων δέντρων (πεύκων και αλμυρικιών) και 66 «καλλωπιστικών» θάμνων (κυρίως πικροδαφνών) στο πλαίσιο κατασκευής του έργου: «Αποκατάσταση ζημιών των οδικών υποδομών και των συνοδών τους υδραυλικών έργων του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγη από τη φυσική καταστροφή της 23ης Ιουλίου 2018». Πολλά από αυτά έχουν ήδη κοπεί, παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων. Πρόκειται για το ίδιο έργο στο πλαίσιο του οποίου πέρυσι στο Μπλε Λιμανάκι Ραφήνας έγιναν οι παράνομες επεμβάσεις στο ρέμα, τη χερσαία ζώνη αιγιαλού και τον αιγιαλό.

Το έργο αυτό εκτελείται χωρίς προηγούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση κατ’ επίκληση της πυρκαγιάς του 2018 ως γεγονότος πολιτικής προστασίας. Όμως ήδη από 15.7.2022 η χώρα μας έχει παραπεμφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Δικαστήριο της EE για τη μη ορθή μεταφορά στην ελληνική νομοθεσία της οδηγίας για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε μεγάλα έργα υποδομής. Κατά την Ε.Ε., η εξαίρεση από την υποχρέωση εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων επιτρέπεται να χορηγείται μόνον κατά περίπτωση έργου, και μόνον για την άμεση αντιμετώπιση γεγονότων πολιτικής προστασίας, όχι όμως για έργα που αποσκοπούν στην πρόληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον.

Η Κίνηση για την Προστασία και την Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας έχει επανειλημμένα καταδικάσει τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου για κοπή δέντρων στον αστικό ιστό,  καθώς και στις πληγείσες από τη φωτιά περιοχές στο Ντράφι και τη Διώνη.


Στις κοπές αυτές έρχεται να προστεθεί και το κακοποιητικό κλάδεμα των δέντρων, με ακραία περίπτωση το πρόσφατο «κοντό» κούρεμα των υπερήλικων αλμυρικιών έξω από το Δημαρχείο και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, πρακτική την οποία έχουν καταγγείλει η Κίνηση και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και έχει στηλιτεύσει ο Συνήγορος του Πολίτη.

 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ! ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ!

 (Ανακοίνωση της Κίνησης για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας)

Σχόλια