Ανοιχτή επιστολή συλλογικοτήτων προς το Δασαρχείο Πεντέλης μετά τη φωτιά της 19ης Ιουλίου


Θέμα: Aναγκαίες παρεμβάσεις του Δασαρχείου Πεντέλης προς αποτροπή περαιτέρω καταστροφών στις
καμένες δασικές εκτάσεις του Πεντελικού από τη φωτιά της 19ης-20ης Ιουλίου 2022
Ημερομηνία: 9/8/2022

Μια εβδομάδα μετά τη φωτιά και ενώ τα πρώτα σημάδια αναβλάστησης εμφανίζονται στα ρέματα, ξεκίνησε ο χορός των επικερδών εργολαβιών. Συγκεκριμένα:

Ανεξέλεγκτη δενδροκτονία ξεκίνησε από το Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου στους καμένους οικισμούς του Ντραφιού και της Διώνης, σε κοινόχρηστους χώρους (άλση, πεζοδρόμια). Εργολάβοι πετσοκόβουν και κλαδεύουν, χωρίς μελέτες, χωρίς επίβλεψη, κατά παράβαση των επιστημονικών κανόνων που απαιτούν αναμονή μέχρι και την επόμενη άνοιξη μετά τη φωτιά ώστε να δοθεί χρόνος στη χλωρίδα να αντιδράσει και να φανεί τι θα επιζήσει.
Εξαφανίζουν αδιακρίτως κάθε πεύκο, είτε πλήρως, είτε μερικώς καμένο, ακόμα και υγιές. Στη θέση πανύψηλων ευκαλύπτων, που σε διάστημα λίγων ημερών θα πρόσφεραν νέους πράσινους κλάδους σε όλη την κόμη τους, αφήνουν όρθια κούτσουρα 1-2 μ. Εξολοθρεύουν τα λιγοστά, πλέον, μεγάλα δέντρα της περιοχής.

Η Περιφέρεια Αττικής κάνει ανεξέλεγκτη εισβολή σε ρέματα με τεράστια σκαπτικά μηχανήματα για να καθαρίσουν φράγματα και αναβαθμούς, όπως χαρακτηριστικά διαπιστώσαμε στο ρέμα Βαλανάρη.
Χωρίς μελέτη, χωρίς επίβλεψη δασολόγων, έξω από κανόνες αειφόρου διαχείρισης που απαιτούν συντήρηση των φραγμάτων με μηχανήματα εκτός κοίτης ή μικρών διαστάσεων και βάρους (Bobcat) σε συνδυασμό με χειρονακτική εργασία. Οι μεγάλες ράμπες και οι ελιγμοί των τεράστιων μηχανημάτων εκχερσώνουν
μεγάλες εκτάσεις στην κοίτη και τα πρανή, εκμηδενίζοντας τη δυνατότητα φυσικής αναγέννησης και αποσταθεροποιώντας τα πρανή, ενώ ξεριζώνουν πλατάνια και καλαμιές, φυσικούς συμμάχους για τη συγκράτηση φερτών υλικών και για την ανάσχεση της ταχύτητας των νερών που θα κατέβουν από το καμένο Πεντελικό στις πόλεις. 

Απειλητικά προμηνύματα για την οριστική καταστροφή των καμένων δασικών εκτάσεων της Πεντέλης έχει ήδη προαναγγείλει ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου με παλιές  αναφορές του σε «σεληνιακά τοπία» και «γκαζόν» στα δάση και με τις πρόσφατες αναφορές του σε «αναπλάσεις» και «νέες χρήσεις γης» αντί για αναδάσωση.
Στην πυρκαγιά της Πεντέλης επιβεβαιώθηκε εκ νέου η ανυπαρξία των διαβόητων Ομάδων Πολιτικής Προστασίας των Δήμων. «Διαλυμένη» και «διασπασμένη» η Π.Π. στον Δήμο Πεντέλης. Αποποίηση από τον δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου των διοικητικών ευθυνών και της αρμοδιότητάς του στο δασικό Δασαμάρι.
Άρα χωρίς επιτήρηση και άμεση επέμβαση (στα κρίσιμα πρώτα 10 λεπτά) από την Π.Π. του Δήμου, με
απουσία επίγειας πυροσβεστικής παρέμβασης, η δασική έκταση αφέθηκε ανυπεράσπιστη με τη φωτιά να καλπάζει επί ώρες ανεμπόδιστη στους λόφους και να καταστρέφει ολοσχερώς το δασικό Δασαμάρι, τα ρέματα Βαλανάρη και Δασαμάρι, μεγάλη έκταση δάσους του νότιου Πεντελικού βουνού (Βαγιάτι, Καλλίσια, ...) και γιγαντωμένη να πλήξει οικισμούς.
Όμως αν η τοπική διοίκηση ήταν απούσα από την πρόληψη, τον καθαρισμό, την πυροπροστασία, έκανε αισθητή την παρουσία της στα ΜΜΕ στις ώρες της φωτιάς και βεβαίως στις εργολαβίες μετά τη φωτιά.
Απέναντι σε όλες αυτές τις καταστροφικές ενέργειες και τους σχεδιασμούς το Δασαρχείο Πεντέλης οφείλει να κρατήσει σθεναρή στάση προστατεύοντας και υπερασπίζοντας τα καμένα δασικά οικοσυστήματα του Πεντελικού.
Ζητάμε από το Δασαρχείο:
 Να συντάξει μελέτη για τα δέντρα που πρέπει να κοπούν (πίνακες υλοτομίας) και για εκείνα που θα σωθούν, και να επιβλέπει τις σχετικές εργασίες.
 Να εκδίδει άδεια για τον καθαρισμό των ρεμάτων, φραγμάτων και αναβαθμών και να
επιβλέπει τις εργασίες.
 Να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να σταματήσει άμεσα η καταστροφή που συντελείται
σε κοινόχρηστους χώρους, άλση και ρέματα εντός οικισμών και να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος
χρόνος για τη φυσική αναγέννηση των οικοσυστημάτων του Πεντελικού.
 Να κηρυχθεί αναδασωτέο το σύνολο της καμένης δασικής έκτασης, όπως προβλέπει το άρθρο
117 §3 του Συντάγματος που υπαγορεύει ότι δασική έκταση που καίγεται κηρύσσεται
υποχρεωτικά αναδασωτέα.
 Να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος για τη φυσική αναγέννηση των καμένων
δασικών εκτάσεων.
 Να αναλάβει τον σχεδιασμό της τεχνητής αναδάσωσης όπου και όταν χρειαστεί (μελλοντικά),
ώστε αυτή να γίνει υπό την πλήρη καθοδήγηση της Δασικής Υπηρεσίας.
 Να διασφαλίσει τη μη οικοδόμηση εντός των καμένων εκτάσεων.
 Να απαγορεύσει καθολικά τη βόσκηση της αναγεννώμενης χλωρίδας στην εν λόγω περιοχή.
 Να αποτρέψει την παραμικρή απώλεια δασικής επιφάνειας από τις προεκλογικού χαρακτήρα
«αναπλάσεις» των Δήμων και της κεντρικής διοίκησης, υπερασπιζόμενο κάθε μέτρο του δάσους –όπως οφείλει!
Αναμένουμε τις απαντήσεις σας για τις σχετικές ενέργειες.
Στην ενεργοποίηση των δασικών υπηρεσιών για τη διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος παραμένουμε
αρωγοί.
- ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών «Δασαμάρι S.O.S.», dasamari.sos@gmail.com
- Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, megalorema@gmail.com
- Εξωραϊστικός Σύλλογος Νηρέας Ραφήνας, nireasrafinas@gmail.com
- Πρωτοβουλία Κατοίκων Πεντέλης-Μελισσίων, proka.pentelis@gmail.com

Σχόλια