Ποτάμια και οικοσυστήματα σε περίοδο κλιματικής αλλαγής - Εισαγωγή και κεντρικές ομιλίες

Ήταν μία εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, ευρωβουλευτές (και υοποψήφιοι ευρωβουλευτές), αυτοδιοικητικοί και άνθρωποι των κινημάτων και της οικολογίας. Όλες και όλοι τους καταρτισμένοι στα κρίσιμα ζητήματα του περιβάλλοντος και των πιέσεων που αυτό δέχεται, στην Ελλάδα. 

Χαρακτηριστική ήταν η παρατήρηση του συνταγματολόγου και καθηγητή δημοσίου δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ξενοφώντα Κοντιαδη, πως ενώ η Ελλάδα πρωτοπόρησε σον κόσμο με το άρθρο 24 του Συντάγματος της, το οποίο καθιστά υποχρέωση του κράτους την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο αναγνωρίζεται ως δικαίωμα των πολιτών, το ίδιο το ελληνικό κράτος καταπατά συστηματικά το άρθρο αυτό. Προχωρά σε πράξεις συστηματικής καταστροφής του περιβάλλοντος δημιουργώντας ένα φοβερό καιεπικίνδυνο παράδοξο. Ειδικά σε καιρούς κλιματικής αλλαγής η οποία είναι κυρίως ανθρωπογενής.

Εδώ ξεκινάμε την ανάρτηση του βιντεοσκοπήμένου υλικού από την εκδήλωση, με την εισαγωγή από την Εμμανουέλα Τερζοπούλου (ΚΠΑΜΡΡ) και τους 4 βασικούς ομιλητές. Τον Π. Δημόπουλο, καθηγητή Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, τον Πέτρο Κόκκαλη, ευρωβουλευτή των Πρασίνων (και υποψήφιο ξανά το 2024, τον Ξενοφώντα Κοντιάδη, συνταγματολόγο και καθηγητή δημοσίου Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και του Νίκου Χρυσόγελου, αντιδημάρχου Αθηναίων για την Κλιματική Διακυβέρνηση και την Κοινωνική Οικονομία.

1. Εισαγωγή: Εμμανουέλα Τερζοπούλου (Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας)


2. Ομιλία Παναγιώτη Δημόπουλου, καθηγητή Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας

3. Ομιλία Πέτρου Κόκκαλη - Ευρωβουλευτή των Πρασίνων και Γεν. Γραμματέα του «ΚΟΣΜΟΣ»

4. Ομιλία Ξενοφώντα Κοντιάδη - Συνταγματολόγου και Καθηγητή Δημοσίου Δικαίου Παντείου Πανεπιστημίου

5. Ομιλία Νίκου Χρυσόγελου - Αντιδημάρχου Αθηναίων για την Κλιματική Διακυβέρνηση και την Κοινωνική Οικονομία

Σχόλια