Tο WWF διαψεύδει τη Δ/νση Δασών Ανατολικής Αττικής: Τα 143 δέντρα προς υλοτόμηση στο Μ. Ρέμα Ραφήνας δεν είναι ξερά, καχεκτικά, ασθενή και κεκλιμένα.


Με επιστολή του στις 15.1.2024 προς την ηγεσία των δασικών διευθύνσεων του ΥΠΕΝ, με κοινοποίηση στις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες και το Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, το WWF Ελλάς διαψεύδει τη Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής.

Η τελευταία με έγγραφό της είχε βεβαιώσει αναληθώς ότι δήθεν κατόπιν φερόμενης αυτοψίας 143 δέντρα (αλμυρίκια, λεύκες πεύκα/κουκουναριές) κατά μήκος 1,5 χλμ. του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας είναι «ξερά-στρεβλά-ασθενικά-καχεκτικά και κεκλιμένα επικινδύνως προς το οδικό δίκτυο». Βάσει αυτού, το Δασαρχείο Πεντέλης χορήγησε  έγκριση υλοτομίας τους, ικανοποιώντας το σχετικό αίτημα/πίνακα υλοτομίας της αναδόχου εταιρείας ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Κατόπιν σχετικών δημοσιευμάτων στον τύπο, δύο έγκριτοι δασολόγοι του WWF διενήργησαν αυτοψία στη ζώνη επέμβασης και διαπίστωσαν ότι «κανένα από τα δέντρα που βρίσκονται εντός της περιοχής της μελετημένης παρέμβασης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ασθενικό ή καχεκτικό και κανένα από αυτά δεν παρατηρήθηκε να έχει επικίνδυνη κλίση, είτε προς το οδόστρωμα, είτε προς την κοίτη του ρέματος».

Σύμφωνα με το WWF Ελλάς η βεβαίωση της Δ/νσης Δασών Ανατολικής Αττικής «δεν στηρίζεται σε αντικειμενικά επιστημονικά κριτήρια βάσει της δασολογικής επιστήμης και δεν τεκμηριώνει την απομάκρυνση δασικής βλάστησης για λόγους ασφάλειας. Ως εκ τούτου κατά κανένα τρόπο δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για την έγκριση και υλοποίηση του εν λόγω πίνακα υλοτομίας καθώς και για την ορθή ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων και των κατοίκων της περιοχής».

Βάσει αυτών το WWF Ελλάς ζητά την ανάκληση/ακύρωση της εγκριτικής απόφασης για υλοτομία των δέντρων.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την επιστολή του WWF εδώ:

https://megalorema.gr/wp-content/uploads/2024/01/20230115_WWF_TREES_MEGALO_REMA_RAFINAS.pdf

Σχόλια