Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) διερευνά τις καταγγελίες για το έργο διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας


Ο Μηχανισμός Καταγγελιών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) γνωστοποίησε στις 16.1.2024 στην ιστοσελίδα της Τράπεζας την από 15.11.2023 με αριθμό SG/E/2023/26 καταγγελία για το έργο διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Η καταγγελία υποβλήθηκε από: 1) την περιβαλλοντική ΜΚΟ «ΟΖΟΝ» (https://www.ozon-ngo.gr/), 2) την «Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας», 3) την κίνηση πολιτών «Ρεματτική- Φορείς και Κινήσεις για την Προστασία των Ρεμάτων» (https://www.facebook.com/remattiki/) και 4) ένα φυσικό πρόσωπο, κάτοικο Ραφήνας. 

Σημειώνεται ότι η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί το μεγαλύτερο μέρος (36,6 εκατ. €) του συνολικού προυπολογισμού του έργου (101,5 εκατ. €) ενώ μικρότερα ποσά προέρχονται από την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB), το ΕΣΠΑ και Εθνικούς Πόρους. 

Στις 26/12/2023 πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο έργο από εμπειρογνώμονα του Μηχανισμού Καταγγελιών της ΕΤΕπ. Η έκθεση συμπερασμάτων αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Η σχετική ανακοίνωση της τράπεζας αναφέρει τα εξής:

«Τον Νοέμβριο του 2023, ο Μηχανισμός Παραπόνων (EIB-CM) κατέγραψε καταγγελία σχετικά με ένα στοιχείο του έργου «Μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας» στη λεκάνη απορροής του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας (εφεξής «το έργο Ραφήνας»). Αυτή η καταγγελία ακολουθεί τρεις καταγγελίες που περατώθηκαν το 2023 σχετικά με ένα άλλο τμήμα του έργου που υλοποιείται στην πεδιάδα του Ερασίνου (SG/E/2021/12, SG/E/2021/15 και SG/E/2021/17). Το έργο που συγχρηματοδοτείται από την ΕΤΕπ βρίσκεται στην περιφέρεια Αττικής στην Ελλάδα.

Οι καταγγέλλοντες είναι τρεις περιβαλλοντικές ΜΚΟ και κάτοικος Ραφήνας. Ο συνολικός ισχυρισμός είναι η μη συμμόρφωση του έργου του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας με την περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ και τις Περιβαλλοντικές και Κοινωνικές απαιτήσεις της ΕΤΕπ.

Οι καταγγέλλοντες τάσσονται υπέρ της υλοποίησης του έργου με τη χρήση λύσεων βασισμένων στη φύση για τη διαχείριση του κινδύνου πλημμύρας. Επισημαίνουν ότι η ΕΤΕπ υποστηρίζει επίσης λύσεις βασισμένες στη φύση.

Ο Μηχανισμός Παραπόνων της ΕΤΕπ προχώρησε στον έλεγχο συμμόρφωσης του έργου του Μεγάλου Ρέματος της Ραφήνας και ετοιμάζει έκθεση συμπερασμάτων».

Αντίστοιχη καταγγελία υποβλήθηκε επίσης και στην Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης, δανείστρια του έργου επίσης.

Σε αντίστοιχη καταγγελία για τον ποταμό Ερασίνο, η ΕΤΕπ διαπίστωσε την αντίθεση του έργου στις ενωσιακές Οδηγίες για τα Ύδατα, τα Πουλιά και τους Οικοτόπους και πάγωσε τη χρηματοδότηση του έργου μέχρι τον ανασχεδιασμό του με λύσεις βασισμένες στη φύση. Το ίδιο έπραξε και η Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της ΕΤΕπ:




Σχόλια