Αίτηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για άμεση λήψη μέτρων πρόληψης και αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημίας στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας

H «Κίνηση για την Προστασία και την Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας» δια της επικεφαλής του Εμμανουέλας Τερζοπούλου, νεοεκλεγείσας δημοτικής συμβούλου Ραφήνας-Πικερμίου, υπέβαλε σήμερα αίτηση στο Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ζητά τη λήψη χωρίς υπαίτια καθυστέρηση των απαραίτητων μέτρων:
α) για την πρόληψη της επαπειλούμενης πρόκλησης περιβαλλοντικής ζημίας στα ύδατα και στα είδη από το έργο διευθέτησης και τον φερόμενο «καθαρισμό» του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας καθώς και
β) για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημίας, που ήδη προκλήθηκε στο πλαίσιο των μέχρι σήμερα εργασιών.

Η αίτηση έγινε σύμφωνα με την Οδηγία 2004/ 35/ΕΚ για την περιβαλλοντική ευθύνη (π.δ. 148/2009).

Το ΣΥΓΑΠΕΖ του ΥΠΕΝ αποτελεί την αρμόδια αρχή για την πρόληψη και αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημίας λόγω του χαρακτήρα του έργου ως εθνικής σημασίας.

Οφείλει να διατάξει την παύση της παραβίασης του περιβαλλοντικού δικαίου της Ε.Ε., λαμβάνοντας όλα τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να διασφαλισθεί η εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις Συνθήκες, και ιδίως η τήρηση της αρχής της πρόληψης και της προφύλαξης.

Στις 20/12/2023 συζητείται στο Μονομ. Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων 5 νέων ηλικίας 17-23 ετών από τη Ραφήνα, που διεκδικούν το δικαίωμά τους σε ένα υγιές και προστατευμένο περιβάλλον, το δικαίωμα στην υγεία και το δικαίωμα στην πολιτιστική κληρονομιά και το τοπίο. Την αίτηση στηρίζουν 8 περιβαλλοντικές οργανώσεις και 3 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Ζητάμε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την ανάδοχο εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ να σταματήσουν άμεσα την εκσκαφή των πρανών για να αποφευχθεί η περαιτέρω μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική ζημία.

 

Η εκτεταμένη πλήρης αποψίλωση των πρανών από τη φυτική βλάστηση με βαρέος τύπου ερπυστριοφόρα οχήματα δημιουργεί κίνδυνο τοπικών πλημμυρικών φαινομένων και έντονης στερεομεταφοράς στην εκβολή και το λιμάνι, όπως προειδοποίησε το συνδικαλιστικό όργανο των μηχανικών του Δημοσίου Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. Αττικής.

Κάθε δημόσια αρχή, κάθε δημόσιο πρόσωπο και κάθε πολίτης οφείλει να πάρει θέση.

Η σιωπή είναι συνενοχή.


ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ
ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ

 

 

Σχόλια