Το μεγάλο ρέμα Ραφήνας αποψιλώνεται. Εικόνες από ένα δυστοπικό μέλλον

Το Μεγάλο Ρέμα μετρά τις πληγές του από τον άνθρωπο

Όταν υπάρχει η εικόνα, δεν χρειάζονται πολλά λόγια για να εξηγήσουμε ποια είναι η δυστοπία που πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα ετοιμάζουν για τον τόπο.

Εδώ παρουσιάζονται δύο λήψεις του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές, εντός του ίδιου έτους. Του 2023. Η πρώτη λήψη είναι της 13ης Μαίου του 2023. Μία εναέρια λήψη από drone σε δύο μέρη. Ένα από το τμήμα του Μεγάλου Ρέματος που κυλούσε παράλληλα με τη Λ. Φλέμινγκ, από το ύψος της γέφυρας της Βελανιδιάς και κάτω και ένα άλλο που περιλαμβάνει λήψεις από το ύψος της γέφυρας του νεκροταφείου προς την εκβολή αλλά και προς τα ανάντη. Σε αυτές τις λήψεις φαίνεται ο προστατευτικός φυτικός μανδύας που προστάτευε τα πρανή και την κοίτη από τη διάβρωση, όπως και τα γελοιωδώς χαρακτηρισμένα ως "καχεκτικά και υποβαθμισμένα" δέντρα των οχθών του μεγάλου ρέματος. 

Το άλλο βίντεο, από done επίσης, αποτυπώνει τη βαναυσότητα της ανθρώπινης επέμβασης η οποία ξήλωσε τον φυτικό μανδύα εκθέτοντας κοίτη και πρανή στην διάβρωση. Τα αποτελέσματα δεν άρησαν να γίνουν ορατά, όταν μετά την αποκαλούμενη "αποψίλωση" η λάσπη και τα φερτά -προϊόντα διάβρωσης- κατέληξαν στην εκβολή, βάφοντας τη θάλασσα της κεντρικής παραλίας και μέχρι και τις Μαρίκες στο χρώμα της λάσπης. Παράλληλα προκαλώντας την απώλεια πολύτιμων διαπλάσεων για την ορνιθοπανίδα, ειδικά τη εταναστευτική

Και όλα αυτά σε καιρούς που υποτίθεται πως η προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας αποτελούν υπόθεση αιχμής για τη συνολική επιβράδυνση των φαινομένων της κλιματικής κρίσης, όπως την αποκαλούν αυτοί που την προκαλούν.

_______________

Το Μεγάλο Ρέμα πριν την ανθρωπογενή καταστροφή



Το Μεγάλο Ρέμα μετά την ανθρωπογενή καταστροφή. Θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτό το αίσχος εις βάρος της ζωής και του μέλλοντος για την εξυπηρέτηση συμφερόντων που καμία σχέση δεν έχουν με την κοινή ωφέλεια;

Τμήμα από Διασταύρωση Ραφήνας μέχρι το σούπερ μάρκετ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ (παράλληλα  με τη Λ. Φλέμινγκ)


Τμήμα από τη γέφυρα Βελανιδιάς μέχρι τη γέφυρα του νεκροταφείου

Εικόνες από το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας μπορείτε να βρείτε και στα σχετικά οδοιπορικά μέσα από την κοίτη του, τα οποία είχαν αναρτηθεί στην επιθεώρηση Attica Voice. Εδώ το πρώτο οδοιπορικό (22/5/2020) και μπορείτε να βρείτε και να δείτε και τα υπόλοιπα όπως το Β μέρος (24/5/2020), το Γ μέρος (7/6/2020) και το Δ μέρος (5/7/2020)

Και να τα συγκρίνετε με τη σημερινή κατάσταση



Και η θαλάσσια λάσπη που εμφανίστηκε στις 21/12/2023




Σχόλια