ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΔΙΑΤΑΓΗΣ ΝΕΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ 17-23 ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ - ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!

Σήμερα συζητήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών (διαδ.ασφαλ.μέτρων) το αίτημα προσωρινής δικαστικής προστασίας (προσωρινής διαταγής) πέντε νέων ηλικίας 17-23 ετών από τη Ραφήνα για την σωτηρία του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας από την επικείμενη διευθέτηση και τον φερόμενο «καθαρισμό» με κοπή 2.000 δέντρων και πλήρη αποψίλωση των πρανών σε μήκος 17 χλμ. με χρήση βαρέος τύπου ερπυστριοφόρων μηχανημάτων. Η αίτηση ασκήθηκε στη βάση του δικαιώματος σε ένα υγιές και προστατευμένο περιβάλλον, του δικαιώματος στην υγεία (άρ. 11 ΑνΕΚΧ) και του δικαιώματος στη διατήρηση και απόλαυση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του τοπίου της (Σύμβαση της Φλωρεντίας του Συμβουλίου της Ευρώπης) ως εκφάνσεις της προσωπικότητας (άρ. 57 ΑΚ), επικεντρώνοντας ιδίως στη διάσταση της κλιματικής αλλαγής.



Κατά τη συζήτηση άσκησαν προφορική πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των αιτούντων οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων: το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με συμβουλευτικό status στον ΟΗΕ, την UNESCO και το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF HELLAS, GREENPEACE ΕΛΛΑΔΑ, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής -ΑΝΙΜΑ, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Σύλλογος Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων-Ροή και ΟΖΟΝ, καθώς και 101 φυσικά πρόσωπα κάτοικοι της Ραφήνας.

Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται την Τετάρτη 15.11.2023 στις 12:00 μ.μ.

Η διεθνής καμπάνια για τη σωτηρία του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας www.megalorema.gr συγκεντρώνει ήδη πάνω από 67.000 υπογραφές. Την καμπάνια στηρίζουν οι GREENPEACEΕλλάδα, Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο – MEDINA, Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής – ΑΝΙΜΑ, Δράση για την Άγρια Ζωή, Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση - Καλλιστώ, Πολίτες υπέρ των ρεμάτων - Ροή, Φίλοι της Φύσης – Οικολογία, Κοινωνία, Πολιτισμός,Balkan River Defence, Collective Leeway και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Οι πρώτες 65.000 υπογραφές της καμπάνιας κοινοποιήθηκαν χθες στα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.

Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και την στήριξή σας!


Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, 
Περισσότερα εδώ

Σχόλια