S.O.S – ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΡΕΜΑ ΣΕ ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ!



Φίλες και Φίλοι,

Στις 25.10.2023 με εντολή του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών (ΥΠΥΜΕ) προς την ανάδοχο εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ (έγγραφο της 19.10.2023) διατάχθηκε η επανεκκίνηση των εργασιών διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Την ίδια ημέρα, το ΥΠΥΜΕ έδωσε εντολή στην εταιρεία να προβεί και σε «καθαρισμό» του ρέματος, όπως διαφαίνεται και στο δελτίο τύπου του υπουργείου με ημερομηνία 26.10.2023, που κάνει λόγο για απομάκρυνση φερτών υλικών, αποψίλωση της παρόχθιας βλάστησης και «εργασίες διάνοιξης προσβάσεων» προς την κοίτη του ρέματος.

Όπως όμως διαπιστώσαμε, ΔΕΝ πρόκειται απλώς για έναν συνηθισμένο «καθαρισμό». Η εντολή αφορά στην πλήρη αποψίλωση, συμπεριλαμβανομένης της κοπής μεγάλων δέντρων, και μάλιστα όχι μόνον στην κοίτη, αλλά και στα πρανή και στην παραρεμάτια ζώνη σε πλάτος τουλάχιστον 2-3 μέτρων εκατέρωθεν της κοίτης, και μάλιστα
  • ταυτόχρονα
  • σε όλο το μήκος των 15 χιλιομέτρων.
  • με βαρέος τύπου ερπυστριοφόρα οχήματα
  • με μεγάλο όγκο εκσκαφών.
Αυτό αποτελεί μια βάναυση καταστροφή του οικοσυστήματος που θα επιφέρει ΑΥΞΗΣΗ του πλημμυρικού κινδύνου, καθώς καταστρέφεται η φυσική βλάστηση που φρενάρει την ορμή του νερού και αφαιρείται το ριζικό σύστημα που συγκρατεί τα πρανή από διάβρωση και κατάρρευση. Ουσιαστικά αυτό που γίνεται είναι το ξεκίνημα του έργου.

Ήδη από τις 25.10.2023 και κάθε πρωί, μέλη της Κίνησης για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος και αρκετός κόσμος, συγκεντρώνονται μπροστά στο εργοτάξιο και κλείνουν το δρόμο στις μπουλντόζες του εργολάβου.

Τη Δευτέρα 30/10/2023 αναμένουμε ότι θα υπάρξει νέα ισχυρή προσπάθεια εκκίνησης των έργων. Για αυτό το λόγο:
  1. Καλούμε όλους τους φίλους του Μεγάλου Ρέματος σε μεγάλη συγκέντρωση μπροστά από το εργοτάξιο τη Δευτέρα 30/10/2023 στις 7:45 πμ για να εμποδίσουμε τις μπουλντόζες να ξεκινήσουν το καταστροφικό έργο τους
  2. Κατατίθεται τη Δευτέρα 30/10/2023 αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα προσωρινής διαταγής στο Πρωτοδικείο Αθηνών από παιδιά και νέους/ες της περιοχής μας, που επικαλούνται την προσβολή του δικαιώματός τους σε ένα υγιές και προστατευμένο περιβάλλον κατά το πρότυπο των κλιματικών αγωγών στην Ευρώπη και διεθνώς.
Κατά τη συζήτηση της προσωρινής διαταγής, που θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες, έχουν δυνατότητα πρόσθετης παρέμβασης φορείς (ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή μικρές και μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις) και κάτοικοι Ραφήνας. Όσοι κάτοικοι Ραφήνας ενδιαφέρεστε να δηλώσετε πρόσθετη παρέμβαση (χωρίς καμία οικονομική χρέωση), μπορείτε να στείλετε μειλ στο info@megalorema.gr συμπληρώνοντας τα παρακάτω στοιχεία:

"Δηλώνω ότι επιθυμώ να ασκήσω προφορική πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των αιτούντων κατά τη συζήτηση του αιτήματος προσωρινής διαταγής της από 30.10.2023 αίτησης ασφαλιστικών μέτρων παιδιών και νέων που κατοικούν στο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου κατά του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας INTRAKAT και εξουσιοδοτώ προς τούτο τη δικηγόρο Αθηνών Παναγιώτα Πετρόγλου (ΑΜ 14387).

Όνομα: …………
Επώνυμο: …………..
Όνομα Πατέρα: ……………
Διεύθυνση στη Ραφήνα: ……………..
ΑΦΜ: ……………………..
email: ……………………….
"

Αύριο Κυριακή 29/10/2023 στις 12μμ γίνεται συνάντηση ενημέρωσης για τα θέματα του Λόφου Οχυρού της Ραφήνας. Μέλη της Κίνησης θα βρίσκονται εκεί και μπορείτε να έρθετε για να συζητήσουμε από κοντά και να ενημερωθείτε για τις πρόσφατες εξελίξεις και ενέργειές μας. Το σημείο συνάντησης είναι στην είσοδο του Οχυρού, στις 12μμ.

Φίλες και Φίλοι,
Βασιζόμαστε στην υποστήριξή σας για να σώσουμε το ποτάμι μας !



Σχόλια