«ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ» Ή ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ;

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

 ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΜΕ ΤΟ ΜΑΝΔΥΑ ΤΟΥ «ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ»

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΣΕ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ



 

à      Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Β.Κικίλιας ισχυρίζεται ότι θέλει να πραγματοποιήσει «καθαρισμό» του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. 

Όμως η εντολή που δόθηκε είναι να αποψιλωθεί ΕΝΤΕΛΩΣ το ποτάμι, στην κοίτη, στα πρανή και στις όχθες του σε μήκος 15χιλιομέτρων.

Αυτό δεν είναι καθαρισμός. Είναι το ξεκίνημα του έργου που θα κάνει κανάλι το Μεγάλο Ρέμα, το μεγαλύτερο και τελευταίο φυσικό ποτάμι της Αττικής.

 

à      Ένα ολόκληρο οικοσύστημα θα εξαφανιστεί.

Πάνω από 2000 δέντρα θα κοπούν.

Εκατοντάδες υδρόβια είδη θα τσαλαπατηθούν  από τις ερπύστριες.

Εκατοντάδες πουλιά, πολλά απειλούμενα, θα φύγουν και δε θα γυρίσουν ποτέ στο αποψιλωμένο και θολερό ποτάμι.

Κινδινεύοντα και ενδημικά είδη ψαριών όπως το χέλι και το αττικόψαρο    απειλούνται με τοπική εξαφάνιση. 

 

à      Ο κίνδυνος πλημμύρας θα αυξηθεί χωρίς τη φυσική βλάστηση και μορφολογία της κοίτης, που φρενάρει την ορμή του νερού.

Χωρίς το ριζικό σύστημα που συγκρατεί τα πρανή, ο κίνδυνος κατάρρευσής τους θα μεγαλώσει με την επόμενη μεγάλη βροχή, θέτοντας σε κίνδυνο παρακείμενα σπίτια, δρόμους και άλλες υποδομές.

 

à      Ο τόπος μας θα ασχημύνει και θα υποβαθμιστεί.

Το ποτάμι δε θα καθαρίσει από τα λύματα που ανεξέλεγκτα πέφτουν στο ποτάμι, όπως ορισμένοι μάταια ελπίζουν. Θα αλλάξει το μικροκλίμα της περιοχής, η θερμοκρασία του αέρα θα αυξηθεί, η ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων θα υποβαθμιστεί.

 

à      Οι εργολάβοι θα θησαυρίσουν στις πλάτες όλων των ευρωπαίων πολιτών 

Θα πληρωθούν περίπου 100εκατομύρια από εθνικούς και ενωσιακούς πόρους για να λεηλατήσουν τη φύση και τον τόπο μας.

 

à      Με προπέτασμα τον «καθαρισμό»,  το  υπουργείο με τη βοήθεια του απερχόμενου δημάρχουπροσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα.  Η εκχέρσωση ολόκληρου του ποταμού θα μειώσει τις πιθανότητες να  κερδηθεί η προσφυγή συλλόγων και κατοίκων στο ΣτΕ, η οποία δικάζεται στις           8 Νοεμβρίου, αφού ήδη η καταστροφή του οικοσυστήματος θα έχει συμβεί. 

 

à      Ο κόσμος που συγκεντρώνεται στο εργοτάξιο δεν εμποδίζει τον καθαρισμό. Διεκδικεί τη ματαίωση του έργου τσιμεντοποίησης που ξεκινάει. Διεκδικεί τον ανασχεδιασμό του με λύσεις βασισμένες στη φύση, όπως αναφέρει η σελίδα τη διεθνούς εκστρατείας διάσωσης, η οποία ήδη αριθμεί περίπου 50.000 υπογραφές (megalorema.gr). Η εκστρατεία υποστηρίζεται από δεκάδες περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Greenpeace, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, Balkan River Defense, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης,  Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, MEDINAANIMA, Καλλιστώ, Ελληνική Ερπετολογική Εταιρία, Leeway Collective, ΡΟΗ, iSea, Φίλοι της Φύσης,  Δράση για την Άγρια Ζωή, ΟΖΟΝ κ.α.).


ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΥΓΕΙΕΣ  ΚΑΙ  ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΟΛΟΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 30/10  ΣΤΙΣ  7:30πμ  ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΗΣ ΙΝΤΡΑΚΑΤ (Αύρας 4, Ραφήνα)

27/10/23, Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, www.megalorema.gr

Σχόλια