ΝΕΑ ΒΑΝΑΥΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΡΕΜΑ ΣΤΟ ΜΠΛΕ ΛΙΜΝΑΚΙ ΡΑΦΗΝΑΣ, ΣΕ ΕΠΟΧΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ!

 

Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι στην προσωρινή διαταγή της Προέδρου του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαργαρίτας Γκορτζολίδου, με την οποία ανεστάλη προσωρινά το π.δ. οριοθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας μέχρι την έκδοση απόφασης επί της σχετικής αίτησης αναστολής λόγω κινδύνου μη αναστρέψιμης βλάβης στο οικοσύστημα και παρά την ευρεία δημοσιότητα αυτής («Ραφήνα: Προσωρινό «στοπ» από το ΣτΕ στα έργα στο Μεγάλο Ρέμα, Καθημερινή 11/5/23»«Το ΣτΕ «πάγωσε» την τσιμεντοποίηση του ρέματος της Ραφήνας, Πρώτο Θέμα, 11/5/23), νέα βάναυση επέμβαση σημειώθηκε σήμερα 12.5.2023 το πρωί στο ρέμα της οδού Προποντίδος πάνω από το Μπλε Λιμανάκι Ραφήνας. 

Μπουλντόζες με ερπυστριοφόρα της αναδόχου εταιρείας ΙΕΡΑ ΑΤΕ, οι υπεύθυνοι της οποίας επικαλέστηκαν σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής, εισήλθαν στην κοίτη του ρέματος και πέριξ αυτής, αποψιλώνοντας εντελώς  τα πρανή και γύρω από την κοίτη έκταση μήκους 100 περίπου μέτρων δασικά δέντρα (πεύκα, σχίνους, αλμυρίκια, κλπ.) και θάμνους και μάλιστα σε εποχή αναπαραγωγής των πουλιών. Για άλλη μια φορά, τα πουλιά φεύγουν πανικόβλητα από τις φωλιές τους, τα αυγά, τα νεογνά και οι φωλιές καταστρέφονται. Κι αυτό, παρότι η σχετική  Ευρωπαϊκή Οδηγία (2009/147/ΕΚ) για τη διατήρηση των άγριων πουλιών, ορίζει ότι απαγορεύεται κάθε καταστροφή ή βλάβη των φωλιών και των αυγών των πουλιών,  και παρά τις σχετικές καταγγελίες 60 περιβαλλοντικών οργανώσεων  και συλλογικοτήτων στην περίπτωση της βάναυσης επέμβασης ερπυστριοφόρων μπουλντοζών στην κοίτη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.


Μάλιστα το ρέμα της οδού Προποντίδος, που εκβάλλει στο Μπλε Λιμανάκι Ραφήνας, είναι πυρόπληκτο από την πυρκαγιά του Ιουλίου του 2018 και χρειάστηκαν πέντε σχεδόν χρόνια για να ανακτήσει την καμένη χλωρίδα του, που τώρα ξανά καταστράφηκε σε μεγάλη έκταση από τις μπουλντόζες. 


Είναι προδιαγεγραμμένο ότι τα χώματα από τη γυμνή πλέον κοίτη και τις όχθες του ρέματος θα παρασυρθούν με την πρώτη βροχή στην θάλασσα προκαλώντας ξανά θαλάσσια ρύπανση από ανθρωπογενή δραστηριότητα, που θα κάνει το Μπλε Λιμανάκι «Καφέ Λιμανάκι(!)» θέτοντας σε κίνδυνο την θαλάσσια βιοποικιλότητα και εμποδίζοντας την απόλαυση της θάλασσας από τους κολυμβητές. Αυτό είχε συμβεί και πέρυσι τον χειμώνα εξαιτίας της παράνομης και χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση επέμβασης («Στα δικαστήρια για διάνοιξη δρόμου στο Μπλε Λιμανάκι» , ΕφΣυν, 15/11/21, « Παράνομη η διάνοιξη δρόμου» ,  ΕφΣυν, 22/11/21) και  «Απόνερα» από το παράνομο έργο στο Μπλε Λιμανάκι Ραφήνας» , ΕφΣυν, 10/12/21) χαμηλότερα στο ίδιο ρέμα μέσα στη Χερσαία Ζώνη Λιμένος από την εταιρεία «ΙΝΤΡΑΚΑΤ», στο πλαίσιο έργου του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, για την οποία διενεργείται ήδη προανάκριση για παραβίαση των διατάξεων περί χερσαίας ζώνης λιμένος και αιγιαλού. 

Τις μπουλντόζες σταμάτησαν μέλη της Κίνησης για την Προστασία και την Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, που κάλεσαν την Αστυνομία. 


Σχόλια