Εκδηλώσεις 27-28/5/23 κατά της καταστροφής του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

Το Σαββατοκύριακο 27-28/5, η Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας οργάνωσε δύο σημαντικές εκδηλώσεις ζύμωσης και ευαισθητοποίησης με στόχο τη διάσωση του Μεγάλου Ρέματος:

Το Σάββατο 27/5 έγινε ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ με θέμα "Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας: απολογισμός και προοπτικές", στην οποία έγινε ένας απολογισμός για όσα έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής, συζητήθηκαν οι δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας για κινηματικό και δικαστικό αγώνα και αποφασίστηκαν άμεσες δράσεις ενημέρωσης κατοίκων και παραθεριστών και κινήσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.  


Την Κυριακή 28/5 έγινε εκδήλωση με θέμα "Ανακαλύψτε την Πετρέζα" που περιέλαβε επίσκεψη σε αρχαιολογικό χώρο και στο πλημμυρικά πεδίο του Μεγάλου Ρέματος στην πεδιάδα των Σπάτων  και συγκεκριμένα στην περιοχή Πετρέζα.

Ο αρχαιολογικός χώρος που επισκεφθήκαμε ήταν η Παλιοχριστιανική Βασιλική στη θέση Σκύμθι, που άνοιξε στα πλαίσια του προγράμματος "Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές" στην οποία συμμετέχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής (ΕΦΑΑΝΑΤ).  Εκπρόσωπος της ΕΦΑΑΝΑΤ, η αρχαιολόγος Χριστίνα Τζωρτζάκη, μας έκανε παρουσίαση του χώρου και της ιστορίας του. Την ευχαριστούμε για την κατατοπιστική ομιλία της!


Στη συνέχεια μεταφερθήκαμε στην Πετρέζα, το μεγαλύτερο χώρο φυσικού πλημμυρισμού του Μεγάλου Ρέματος, την πεδιάδα που σώζει από πλημμύρες τη Ραφήνα μέσω φυσικής πλημμυρικής κατάκλισης μη κατοικημένων εκτάσεων και έχει ως συνέπεια την ανάσχεση τεράστιων ποσοτήτων νερού, που σε διαφορετική περίπτωση θα έφθαναν στη Ραφήνα.Το πλημμυρικό πεδίο,  που το Υπουργείο σκοπεύει να αποκόψει από το ρέμα, μέσω της καναλοποίησης του ποταμού ακόμη και σε καθαρά αγροτικές εκτάσεις.  Ξενάγηση μας έκαναν ο Αντώνης Λαζαρής και ο Θεμιστοκλής Λαζαρής, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά!

Ευχαριστούμε τις φίλες και τους φίλους που ακολούθησαν το πρόγραμμα και συνεισέφεραν με τις παρατηρήσεις τους στην κατανόηση της ευεργετικής λειτουργίας του πλημμυρικού πεδίου στην αντιπλημμυρική προστασία, στη φύση και στον άνθρωπο.


Σχόλια