Ραφήνα, 26 Μαρτίου: Μία υπέροχη ημέρα για το ρέμα μας!

 Η Κυριακή 26/3 ήταν μία υπέροχη ημέρα για το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας!

Από τη στιγμή που οι δημότες Ραφήνας-Πικερμίου άρχισαν να ενημερώνονται για την επικείμενη τσιμεντοποίηση του Μεγάλου Ρέματος, αυτού του μοναδικού οικοσυστήματος που έχουμε την τύχη να βρίσκεται στην καρδιά του τόπου που ζούμε, είναι συγκινητική η ανταπόκριση όλων και η εβδομαδιαία παρουσία ανθρώπων που αγαπούν το ρέμα στις εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες που οργανώνονται στην πεζογέφυρα της εκβολής!

Αυτό συνέβη και την περασμένη  Κυριακή 26/3! 

Από το πρωί στις 10:00  υπήρξε εντυπωσική προσέλευση στην βόλτα/ενημέρωση που οργάνωσε ο βιολόγος εκπαιδευτικός Αντώνης Λαζαρής με μαθητές και μαθήτριες του ΓΕΛ Ραφήνας και με τη συνεργασία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας. Η δράση πλαισιώθηκε και από γονείς και κατοίκους της Ραφήνας. Το ενδιαφέρον ήταν τόσο μεγάλο, που η εναρκτήρια ομιλία μετατράπηκε σε ζωντανή συζήτηση με αμέτρητα ερωτηματικά σχετικά με τη σκοπιμότητα και τις επιπτώσεις της τσιμεντοποίησης του ρέματος. Ακολούθησε βόλτα στις όχθες του ρέματος, με παράλληλη ενημέρωση από το Λευτέρη Σταύρακα εκ μέρους της Ορνιθολογικής, για την ορνιθολογική και οικολογική αξία του υγροτόπου της εκβολής του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.


Στις 12:00 ξεκίνησε μουσική διαμαρτυρία στην πεζογέφυρα της εκβολής με ζωντανή μουσική από τη Νατάσα Γιάννου και τον Μίλτο Χαλά, τους οποίους ευχαριστούμε όλοι για την εθελοντική συνεισφορά τους, τα όμορφα τραγούδια και τη γλυκιά τους παρουσία!!! 


Στην εκδήλωση συγκεντρώθηκαν υπογραφές για απομάκρυνση του εργοταξίου δίπλα από τα σχολεία και χρήματα για την ενίσχυση των δικαστικών αγώνων για να σωθεί το ρέμα.
Στις σύντομες ομιλίες ακούστηκαν:

α) το αίτημα για τη διάσωση του ρέματος Ραφήνας και το σταμάτημα των έργων, σίγουρα μέχρι την κρίση από το Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής συλλόγων και πολιτών που εκδικάζεται 26/4.   Εδώ σημειώθηκε ότι ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευ.Μπουρνούς ψευδώς διαδίδει ότι η υπόθεση έχει κριθεί από το ΣτΕ αφού γνωρίζει ότι στις 26/4 εκδικάζεται η δεύτερη σχετική προσφυγή.
β) το αίτημα απομάκρυνσης του εργοταξίου της ΙΝΤΡΑΚΤ δίπλα από τα σχολεία της Ραφήνας. Επισημάνθηκε ότι η Υπηρεσία Δόμησης Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, μέχρι στιγμής δεν έχει διενεργήσει αυτοψία, παρά τα αιτήματα μιας σειράς αρμόδιων υπηρεσιών που της έχουν ζητήσει εγγράφως τη διενέργεια αυτοψίας, κατόπιν δικών μας καταγγελιών.  
γ) εκφράστηκε η αμέριστη συμπαράσταση στις μαθητικές καταλήψεις και ιδιαιτέρως του ΓΕΛ Ραφήνας, που κατασυκοφαντήθηκε από το Δήμαρχο για δήθεν βανδαλισμούς και που οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ωριμότητα να κάνουν συγκεκριμένο το αίτημα "ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΤΕΜΠΗ", εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση του εργοταξίου της ΙΝΤΡΑΚΑΤ δίπλα στο σχολεία και στην επικείμενη καταστροφή του ρέματος που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές και την υγεία όλων μας.
δ) εκφράστηκε η αμέριστη συμπαράσταση στον εκπαιδευτικό Αντώνη Λαζαρή, που επίσης κατασυκοφαντήθηκε από το Δήμαρχο για δήθεν "υποκίνηση" των καταλήψεων (!!!). Στην πραγματικότητα αυτό έγινε γιατί ο Ευ.Μπουρνούς θεωρεί ότι οι περιβαλλοντικές αρχές του κ.Λαζαρή και του κάθε εκπαιδευτικού που στοιχειωδώς καλλιεργεί μία περιβαλλοντική συνείδηση στα παιδιά, ως οφείλει, αποτελούν εμπόδιο στα αντιπεριβαλλοντικά του σχέδια για την περιοχή μας. 


Τέτοιες ημέρες μας κάνουν αισιόδοξους!

Η άμεση ενεργοποίηση όλων μας έχει τη δύναμη να σώσει το ρέμα μας!

#megalorema  #sostetomegaloremarafinas  #megaloremasos 


Σχόλια