Επιστολή της Κίνησης προς Υπηρεσίες και ΜΚΟ για τη σημερινή καταστροφή στις Μαρίκες

 Η Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, έστειλε καταγγελία προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να πάρουν θέση και να παρέμβουν προκειμένου να σωθούν οικότοποι κοινοτικής σημασίας, τους οποίους η Ελλάδα  έχει δεσμευθεί να προστατεύει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ίδια επιστολή στάλθηκε και σε όλες τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ, από τις οποίες ζητάμε την υποστήριξή τους.

Παράλληλα, ΚΑΛΟΎΜΕ ΌΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΊΤΕΣ ΑΎΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΊ 7πμ ΣΤΟ ΧΏΡΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΉΣ (Ιάσωνος και Ναυσικάς, Μαρίκες).

Παρακάτω η επιστολή.




                                            ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Ραφήνα, 3/10/2022

              

               ΘΕΜΑ:  Καταγγελία για καταστροφή «Περιοχής προοριζόμενης για την προστασία

                             οικοτόπων και ειδών» με την ονομασία  «Παράκτιο Έλος Μαρικών/Αμμοθινικό

                             Οικοσύστημα», περιοχής  Ραφήνας

 

Με την από 20/1/2022 επιστολή μας(επισυνάπτεται), σας είχαμε ενημερώσει για εργασίες που εκτελούνταν στην παραπάνω περιοχή από την εταιρία ΑΚΤΩΡ για λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ.  Η περιοχή, όπως σας είχαμε ενημερώσει, είναι ενταγμένη στο Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής (ΦΕΚ4672/Β/2017), προστατεύεται από δύο Ευρωπαϊκές Οδηγίες(2000/60/ΕΚ και 92/43/ΕΟΚ) λόγω ύπαρξης  5  οικοτόπων  Κοινοτικής Σημασίας και βρίσκεται σε διαδικασία οριοθέτησης που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος  (βάσει ν.3937/2011) μέχρι το 2019, μετά την έκδοση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών ( ΦΕΚ 4672/Β/2017) και σύμφωνα με το νέο ΡΣΑ(ν.4277/2014).

Σήμερα, Δευτέρα 3/10/2022, μπουλντόζες της ΕΥΔΑΠ μπήκαν ξανά στην περιοχή, καταστρέφοντας έναν από τους οικοτόπους κοινοτικής σημασίας (κωδ.NATURA 2190, υγρές κοιλότητες μεταξύ των θινών).  Επισυνάπτονται φωτογραφίες. Οι εργασίες προσωρινά σταμάτησαν μετά από έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων και αναμένεται να συνεχιστούν αύριο,  καθόσον η ΕΥΔΑΠ εμμένει στη νομιμότητα της εν λόγω κατασκευής, με το επιχείρημα ότι για έργα κοινής ωφέλειας δεν απαιτείται άδεια δόμησης  και βασιζόμενη σε μη υλοποιημένο σχέδιο πόλης του 1970 το οποίο όφειλε να έχει τροποποιηθεί μετά την ένταξη της περιοχής στο Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών(ν.3937/2011) ή ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΛΗΦΘΕΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΜΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ  μέχρι ολοκλήρωσης της οριοθέτησής της . Αντίθετα, οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις και παραλείψεις  στην εφαρμογή των δεσμεύσεων  της χώρας μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταστρέφει  σήμερα οικοτόπους προτεραιότητας  του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ  Ι της Ε.Ο. 92/43/ΕΟΚ που βρίσκονται στην εν λόγω περιοχή.

Σχετικά με τις επιπτώσεις της προαναφερόμενης παρέμβασης της ΕΥΔΑΠ και τις επιτρεπόμενες χρήσεις εντός της προστατευόμενης περιοχής των Μαρικών, αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς (ΕΚΒΥ, ΕΛΚΕΘΕ) έχουν εκφράσει άποψη μετά την πρώτη αποψίλωση της περιοχής στις αρχές του χρόνου, απόψεις που αμέσως διαβιβάστηκαν στην ΕΥΔΑΠ και τις οποίες εξακολουθεί να αγνοεί (επισυνάπτονται).

Να σημειωθεί ότι το έργο αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ απειλεί με καταπάτηση δύο ακόμη υγροτόπους της περιοχής  ενταγμένους  στο Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών λόγω χωροθέτησης αντλιοστασίων εντός των θεσμοθετημένων  ορίων τους (ν.4559/2018). Πρόκειται για την «εκβολή Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας» και τον «υγρότοπο Αρτέμιδας».

               

Ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας  προκειμένου να σταματήσει η καταστροφή των υγροτόπων,  γεγονός που απειλεί τη χώρα μας  με  υπέρογκα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον, την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών της τόσο περιβαλλοντικά επιβαρυμένης περιφέρειας  Αττικής. 

Είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινήσεις και αναμένουμε ενημέρωση για τις σχετικές σας ενέργειες.

#savemarikes

Σχόλια