Τρίτη επιστολή προς Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Αποκεντρωμένη για την προστασία του δάσους του ανατολικού Πεντελικού (Δασαμάρι)


Η προστασία της δασικής έκτασης Δασαμάρι στο ανατολικό Πεντελικό αποτελεί ένα μπαλάκι το οποίο ο δήμαρχος της Ραφήνας προσπαθεί εδώ και ένα χρόνο να "πετάξει" μακριά του.

Μετά από τον περσινό χαρτοπόλεμο που ξεκίνησε η ανάρτηση του δημάρχου στο facebook, -το οποίο το έχει καταστήσει επίσημο όργανο διάδοσης των επιθυμιών του και ειδικότερα εκείνων που αφορούν στην αποποίηση των ευθυνών του δήμου για τη δασοπροστασία και την πολιτική προστασία του ορεινού όγκου του ανατολικού Πεντελικού που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου που διοικεί- επανέρχεται φέτος με το ίδιο θέμα. Έγραψε πριν λίγες μέρες στο προφίλ του στο facebook (προσπαθώντας να αποποιηθεί των ευθυνών του) πως η δασική περιοχή είναι «εκτός ζώνης ευθύνης και δικαιοδοσίας του Δήμου Ραφήνας»

Συνέπεια της στάσης του αυτής είναι ότι ο αρμόδιος φορέας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ραφήνας δεν θα συμπεριλάβει ούτε φέτος το δασικό Δασαμάρι στον σχεδιασμό του για την οργάνωση της πυροπροστασίας/δασοπροστασίας της περιοχής, όπως καθορίζεται από το σχέδιο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών Ιόλαος [ΑΔΑ: 6ΖΓ9Ω16-4ΕΩ], π.χ. «σε περιόδους αυξημένου κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς, να διασπείρει τα πυροσβεστικά και υδροφόρα οχήματα του Δήμου στην περιοχή αυξημένης επικινδυνότητας (εντός χωρικής και διοικητικής αρμοδιότητάς του) προς άμεση επέμβαση όταν απαιτηθεί».

Φυσικά είναι σε όλους γνωστό πως η περιοχή ήταν από συστάσεως του Καλλικρατικού δήμου, εντός των διοικητικών ορίων αφενός της παλιάς κοινότητας Πικερμίου και κατά συνέπεια και του ενοποιημένου δήμου. Ο όμορος δήμος Πεντέλης (στον οποίο προσπαθεί να "πετάξει το μπαλάκι της ευθύνης φοβούμενος ένα ενδεχόμενο "νέο Μάτι", έχει ήδη απαντήσει πως γνωρίζει τα διοικητικά του όρια και το Δασαμάρι δεν ήταν ποτέ εντός τους. Θέση την οποία μάλιστα επιβεβαίωσε και το δημοτικό του συμβούλιο με την απόφασή του 67/2021. Εκεί αναφέρεται  σαφώς ότι η περιοχή Δασαμάρι «δεν ανήκει στα Διοικητικά Όρια του Δήμου Πεντέλης» [ΑΔΑ: ΩΔ0ΘΩΞ3-ΔΔ7].

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε και σχετικό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών που αναφέρεται στον περσινό χαρτοπόλεμο του δημάρχου

Επειδή λοιπόν κατά τον δήμαρχο της Ραφήνας, ο οποίος αποποιείται των (υπαρκτή) ευθύνη του και έτσι θεωρεί πως δεν υπάρχει δημοτικός φορέας Πολιτικής Προστασίας που να έχει την ευθύνη της δασοπροστασίας της δασικής έκτασης Δασαμάρι, μη λειτουργώντας επικουρικά (ως οφείλει) προς τις Πυροσβεστικές και Δασικές υπηρεσίες της κεντρικής διοίκησης, η ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών «Δασαμάρι S.O.S.» και η  Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος, απέστειλαν 3η επιστολή προς τη ΓΓΠΠ και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Στην επιστολή οι συλλογικότητες αναφέρουν πως  οι δύο γειτονικοί Δήμοι δηλώνουν αναρμόδιοι για την περιοχή και ενόψει της επικείμενης έναρξης της αντιπυρικής περιόδου,  ζητούν, μέχρι να εκδώσει οριστική απόφαση η Επιτροπή Ορίων, να ανατεθεί σε έναν από τους δύο Δήμους, με απόφαση της ΓΓΠΠ ή/και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, η υποχρέωση να συμπεριλάβει στον σχεδιασμό του την πυροπροστασία/δασοπροστασία της περιοχής.

Επισυνάπτεται η επιστολή

Σχόλια