Υιοθεσία του δέντρου που γλίτωσε από τις μπουλντόζες στο Μπλε Λιμανάκι!!!

 


Με μαζική παρουσία κατοίκων και ευαισθητοποιημένων πολιτών πραγματοποιήθηκε σήμερα υιοθεσία του τελευταίου δέντρου που γλίτωσε από τα...έργα "αποκατάστασης" των ζημιών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά του 2018 στο Μπλε Λιμανάκι. 

Στα πλαίσια του έργου "αποκατάστασης" που υλοποιείται από την εταιρία ΙΝΤΡΑΚΑΤ βάσει προγραμματικής συμφωνίας του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μπουλντόζες ισοπέδωσαν 36 από τα 37 δέντρα που γλίτωσαν από τη φωτιά του 2018!!!

 Τη θέση των δέντρων όπως και μεγάλης έκτασης θαμνώδους βλάστησης, πήρε ένας τσιμεντένιος δρόμος που η σύμβαση χαρακτηρίζει "πεζόδρομο".  Η παρέμβαση έχει αλλοιώσει το πάλαι ποτέ  πανέμορφο παράκτιο μέτωπο της Ραφήνας, προκαλώντας τεράστια και αναίτια περιβαλλοντική καταστροφή.

Πρωτοβουλία κατοίκων κάλεσε σε μία συμβολική Χριστουγεννιάτικη περιβαλλοντική δράση υιοθεσίας του τελευταίου δέντρου που γλίτωσε, εκφράζοντας την αντίθεση των κατοίκων στην συνεχιζόμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση του τόπου μας. Η δράση συσπείρωσε μικρούς και μεγάλους φίλους που στόλισαν το δέντρο όχι μόνο με Χριστουγεννιάτικες μπάλες και κορδέλες, αλλά και μικρά πλακάτ/επιγραφές με περιβαλλοντικά μηνύματα. Κεντρική θέση είχε το πλακάτ που έλεγε: "Παρακαλώ μη με κόψετε. Σώθηκα από τη φωτιά του 2018! Υιοθετήθηκα από τους κατοίκους στις 5/12/21!" 

  


Στο χώρο της δράσης παρουσιάστηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας, στον οποίο οι κάτοικοι εξέφρασαν την άμεση ανάγκη αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς που προκλήθηκε,  όπως ορισμένων αναγκαίων άμεσων παρεμβάσεων που είναι:
- η απομάκρυνση των μπάζων από την κοίτη του ρέματος, όχι με μπουλντόζες
- η στερέωση των πρανών στη χερσαία ζώνη λιμένα και κοντά στον αιγιαλό, με κατάλληλη φύτευση
- η απομάκρυνση των προϊόντων εκσκαφής για την αποφυγή πλημμύρας και για να μη προκληθεί νέα περιβαλλοντική ζημιά αν παρασυρθούν προς τη θάλασσα
- η διευθέτηση της απορροής των σωλήνων ομβρίων που έχουν τοποθετηθεί, ώστε να μην εκρέουν μέσα στη Χερσαία Ζώνη Λιμένα και πάνω από τα λιμανάκια, πράγμα που θα προκαλέσει διάβρωση των κρημνωδών πρανών και των παραλιών. 
Για τα παραπάνω θέματα ήδη έχει απευθυνθεί αίτημα προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας στις 19/11/21, αλλά μέχρι στιγμής κανένας φορέας δεν έχει ανταποκριθεί. 




Η εκδήλωση έληξε με κέρασμα Χριστουγεννιάτικου ζεστού κρασιού στους παρευρισκόμενους.  
Μέρες που είναι, εκτός από καλά Χριστούγεννα, νοιώθουμε την ανάγκη να ευχηθούμε για ένα νέο έτος με οργάνωση και μαζική αντίσταση των πολιτών για την αποτροπή των  νέων περιβαλλοντικών καταστροφών που ετοιμάζονται και είναι πολλές!!! 



Σχόλια