Δράση δενδροφύτευσης την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021 στο Μπλε Λιμανάκι και στις όχθες του Μεγάλου Ρέματος!

 


Την Κυριακή 19/12 οργανώσαμε και υλοποιήσαμε δύο συμβολικές δενδροφυτεύσεις σε σημεία του δήμου μας που είτε έχουν αποψιλωθεί είτε προγραμματίζεται η αποψίλωσή τους. Οι δενδροφυτεύσεις έγιναν:

- σε ένα τμήμα στο Μπλέ Λιμανάκι όπου οι μπουλντόζες του φιλοπεριβαλλοντικού Δήμου μας φρόντισαν να κόψουν τα τελευταία 36 δέντρα που γλίτωσαν από τη φωτιά του 2018 και 

- σε ένα τμήμα του Μεγάλου Ρέματος (απέναντι από το 4ο Δημοτικό σχολείο). Στο σημείο αυτό μέχρι πριν λίγα χρόνια υπήρχαν δύο δέντρα που για ανεξήγητους λόγους ξεράθηκαν και στη συνέχεια κόπηκαν από τους "αρμόδιους". Πρόκειται για τμήμα της όχθης που προγραμματίζεται να εξαφανιστεί από τα τσιμέντα που απειλούν να καταστρέψουν το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας. Είναι το σημείο όπου δάσκαλοι και μαθητές του νηπιαγωγείου πρόσφατα φύτεψαν πικροδάφνες για να ομορφύνουν τον τόπο μας.  

Φυτεύοντας δέντρα σε μία πόλη που διαρκώς αποφασίζει «κοπές και απομακρύνσεις δέντρων», τονίσαμε για άλλη μία φορά πως δεν έχουμε μάτια κλειστά μπροστά στην κλοπή που λαμβάνει χώρα στον τόπο μας. Από τον σχεδιαζόμενο αφανισμό ολόκληρου του οικοσυστήματος του Μεγάλου Ρέματος, μέχρι τα μικρότερα αλλά εξίσου ασύδοτα και καταστροφικά έργα όπως είναι οι εκτρωματικές ράμπες στο Μπλε Λιμανάκι, γίνεται σαφές πως το φυσικό περιβάλλον του τόπου δέχεται κατά μέτωπο επίθεση. Το συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου μας, καθώς και όλης της ανατολικής Αττικής θα πάψει να υπάρχει γιατί αυτό επιτάσσουν τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα  αυτών που βλέπουν «κέρδη» από τη λεηλασία της λιγοστής φύσης που απέμεινε στην Αττική, ιδιαίτερα μετά το φετινό καλοκαιρινό ολοκαύτωμα.


Συμβολικά λοιπόν, εκεί που τα μηχανήματά τους ισοπέδωσαν, ξερίζωσαν και κατέστρεψαν τη βλάστηση της περιοχής, εμείς πήγαμε και φυτέψαμε δέντρα. Σύμβολα ελπίδας και κυρίως ΖΩΗΣ.




Πίσω από το πλέγμα, εκεί που έβγαλαν το δέντρο, εμείς το ξαναφυτέψαμε

Λίγα λόγια  για τα "έργα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος" που διαφημίζει ο δήμαρχος οτι θα συνοδεύσουν το έργο του παραλιακού πεζόδρομου(;) που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μπλε Λιμανάκι. 

Θα πει κάποιος που δεν γνωρίζει τις διαδικασίες των έργων.

Μα καλά, δεν θα γίνει μετά φύτευση όταν τελειώσει το έργο στο Μπλε Λιμανάκι;»

Είναι μία απορία καλοπροαίρετου ανθρώπου που δεν γνωρίζει πως η ονομαζόμενη «αποκατάσταση» εάν ποτέ γίνει, θα γίνει με αυξητικές μορφές και φυτικά είδη τα οποία μορφολογικά, φυσιολογικά και κυρίως λειτουργικά, δεν θα μπορούν να αποδώσουν ευεργετικά, στον βαθμό που η προσαρμοσμένη, φυόμενη βλάστηση, προστατεύει και εξυγιαίνει τον τόπο σήμερα. Πρόκειται για «φυτεύσεις  για τα μάτια», φυτεύσεις «κήπου» αφού η καταστροφή που επιφέρει το έργο στο σύστημα έδαφος-νερό-αέρας είναι τόσο σημαντική που καμία φύτευση δεν μπορεί να την αποκαταστήσει. Και οι επιπτώσεις επεκτείνονται επί μακρόν αφού η επιβάρυνση από τη χρήση (επιπτώσεις στη φάση λειτουργίας, όπως αναφέρονται στις μελέτες) θα υποβαθμίσουν τον τόπο ακόμα περισσότερο. Μας κλέβουν δηλαδή τον ισορροπημένο φυσικό σχηματισμό της ακτογραμμής και του μικρού ρέματος που εκβάλει εκεί (θαλάσσιο μέτωπο το οποίο είναι εκτεθειμένο στη διάβρωση αλλά τώρα βρίσκεται σε ισορροπία) και μας δίνουν τσιμεντόδρομους και κήπους. Γιατί και ο κυβόλιθος, που πλασάρεται ως "υλικό φιλικό προς το περιβάλλον" από τον αντιδήμαρχο Παν.Καλφαντή, δεν είναι άλλο από τσιμέντο!

Ακόμα και τα αρμυρίκια (που είχαν μεταφυτευτεί εκεί από τον χώρο απέναντι από το δημαρχείο της Ραφήνας), είχαν εγκλιματιστεί στον αδιατάρακτο τόπο και συνεργούσαν στην διαμόρφωση αυτού του βλαστητικού προφίλ που αναβάθμιζε και προστάτευε το Μπλε Λιμανάκι. Σε ισορροπία βρισκόταν και το μικρό ρέμα με την πυκνή βλάστηση που είχε αναπτυχθεί στα πρανή του που λειτουργούσαν προστατευτικά έναντι της διάβρωσης του εδάφους.

Όλα τα παραπάνω, εξαφανίζονται προς όφελος του παραλιακού τσιμεντόδρομου, που αφήνει περιθώρια ζωής  μόνο στα …παρτέρια του. Αυτή θα είναι η "αποκατάσταση"!!!

Επειδή λοιπόν δεν κοιμόμαστε γιατί δεν μας αφήνει η βαρβαρότητα που έχει πνίξει τον τόπο, προχωρήσαμε στη συμβολική δράση δενδροφύτευσης. Όπως είχαμε  προχωρήσει και σε άλλες στο παρελθόν αλλά και σε άλλες στο μέλλον, αν χρειαστεί. 

Εξίσου ειρηνικά και με σύμμαχό μας την ίδια την Φύση

Σχόλια