Εγκληματική ή εκδικητική αδιαφορία για το Μπλε Λιμανάκι; Παράτησαν τα μπάζα στο έλεος της βροχής, σαν να θέλουν να εκδικηθούν

 


Χάρη στην κινητοποίηση των κατοίκων, που δημοσιοποιήθηκαν και στον ανεξάρτητο τύπο, η παράνομη διάνοιξη διαδρόμου μήκους 133 μέτρων και πλάτους 2,4 μ. μέσα στη Χερσαία Ζώνη Λιμένος και τον αιγιαλό και κατά μήκος και επί του ρέματος στο Μπλε Λιμανάκι Ραφήνας τελικά διακόπηκαν. Η δικογραφία πλέον βρίσκεται στα χέρια της Εισαγγελέως Περιβάλλοντος του Πρωτοδικείου Αθηνών για την απόδοση των σχετικών ευθυνών.

Το Μπλε Λιμανάκι γλίτωσε από την κατασκευή των τσιμέντων, έμεινε όμως με λαβωμένα τα πρανή του και μπαζωμένο το ρέμα του. Σε πρώτη φάση, ενόψει των επερχόμενων βροχών, επείγει να απομακρυνθούν τα μπάζα από την κοίτη του ρέματος (όχι πάλι με μπουλντόζα) για την αποφυγή πλημμύρας και να στερεωθούν τα πρανή στη Χ.Ζ.Λ. και κοντά στον αιγιαλό στο Μπλε Λιμανάκι για να μην παρασυρθούν τα εκσκαφέντα χώματα στη θάλασσα και προκαλέσουν ρύπανση και καταστροφή της θαλάσσιας ζωής.

Επείγει επίσης να απομακρυνθούν τα χώματα, που έχουν απορριφθεί από την ανάδοχο ατάκτως στα πρανή πάνω από τα λιμανάκια κατά μήκος του «Μεγάλου Περιπάτου» στο παραλιακό μέτωπο μέχρι το Μπλε Λιμανάκι για να μην παρασυρθούν από τη βροχή προς τα λιμανάκια (στο στάδιο που βρίσκεται το έργο αυτό μπορεί να γίνει μόνον με το χέρι). Θα πρέπει επίσης να διευθετηθεί η απορροή των μαύρων σωλήνων ομβρίων υδάτων, που επίσης έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία κατά μήκος του «Μεγάλου Περιπάτου» κατά τρόπο που εκρέουν μέσα στη Χ.Ζ.Λ. και πάνω από τα λιμανάκια με κίνδυνο καταστροφής των παραλιών αλλά και διάβρωσης των κρημνωδών πρανών, πράγμα επικίνδυνο και για τους λουόμενους το καλοκαίρι.

Σχετικά απευθύναμε την συνημμένη επιστολή μας προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής gg.yna@yen.gr), τον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας (info@rafinaport.gr και

grammateia@rafinaport.gr) και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας (rafina@hcg.gr) στις 19/11/2021. Δυστυχώς μέχρι σήμερα κανείς από τους ανωτέρω φορείς δεν έχει ανταποκριθεί. Το ζήτημα δημοσιεύθηκε και από την Εφημερίδα των Συντακτών στις 22.11.2021 (εδώ).

Ήδη από την χθεσινή βροχή, χώματα παρασύρθηκαν από τα πρανή προς τη θάλασσα και δημιουργήθηκαν νεροφαγώματα, όπως προκύπτει από τις σημερινές φωτογραφίες.









Καλό θα ήταν ο καθένας με ηλεκτρονική επιστολή του να ζητήσει από τους ανωτέρω φορείς το αυτονόητο: η ζημιά, που ήδη προκλήθηκε στην χερσαία ζώνη λιμένος παράνομα, να αποκατασταθεί άμεσα πριν λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις και επηρεάσει και τη θάλασσα. Το κόστος θα πρέπει να βαρύνει τους υπεύθυνους της περιβαλλοντικής αυτής καταστροφής με βάση την αρχή του ενωσιακού δικαίου περί περιβαλλοντικής ευθύνης «ο ρυπαίνων πληρώνει».


Ντέτα Πετρόγλου

Γιώργος Αποστολόπουλος



Συνημμένο: E-mail προς τους αρμοδίους


Σχόλια