Κατά παράβαση κάθε νόμου και ανθρώπινης αξίας, καταστρέφουν την -προστατευόμενη υποτίθεται- βιοποικιλότητα

 

Λιβελούλα ποζάρει στον φακό του Αντώνη Λαζαρή

Ν. 4277/2014 Άρθρο 38
Ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας. Όροι, περιορισμοί και κατευθύνσεις για την προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος

1. Κατά το σχεδιασμό των έργων και δράσεων για την υλοποίηση του νέου ΡΣΑ λαμβάνονται υπόψη τα εξής:

α) Η βελτιστοποίηση του σχεδιασμού τους ώστε να διασφαλίζονται κατά το δυνατόν οι φυσικές διεργασίες, η αποδοτικότητα των φυσικών πόρων, η ισορροπία και η εξέλιξη των οικοσυστημάτων, καθώς και η ποικιλομορφία, ιδιαιτερότητα ή μοναδικότητά τους.

β) Η υποχρέωση της χώρας που απορρέει από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας, όπως η διατήρηση των οικοσυστημάτων και των φυσικών οικοτόπων, καθώς και η διατήρηση και αποκατάσταση ζώντων πληθυσμών των διάφορων ειδών στο φυσικό τους περιβάλλον.

γ) Η αρχή της πρόληψης της περιβαλλοντικής ζημίας, προκειμένου να αποφεύγεται η υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

δ) Οι κατευθύνσεις των κανονιστικών διατάξεων των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ) που έχουν εκπονηθεί και εγκριθεί για προστατευόμενες φυσικές περιοχές εντός της περιοχής εφαρμογής του σχεδίου.

ε) Οι κατευθύνσεις, όροι και περιορισμοί που προβλέπονται από Προεδρικό διάταγμα ή υπουργική απόφαση για το χαρακτηρισμό περιοχών της περιοχής εφαρμογής του νέου ΡΣΑ, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

στ) Οι κατευθύνσεις, όροι και περιορισμοί που προβλέπονται σε γενικά και ειδικά χωροταξικά σχέδια, καθώς και στα σχέδια διαχείρισης υδατικών πόρων των λεκανών απορροής ποταμών της περιοχής εφαρμογής του νέου ΡΣΑ.

ζ) Οι κατευθύνσεις, όροι και περιορισμοί που προβλέπονται στη νομοθεσία σχετικά με την προστασία της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας.

Η προαναφερθείσα νομοθεσία γίνεται κουρελόχαρτο από το ίδιο το Υπουργείο, την Περιφέρεια Αττικής και τον δήμο Ραφήνας, οι οποίοι μπροστά σε άγνωστα (;) συμφέροντα προκρίνουν την τσιμεντοποίηση του Μεγάλου Ρέματις Ραφήνας. Τσιμεντοποίηση με σκληρτή διευθέτηση μεγάλων τμημάτων του. Έργα που θα εξαφανίσουν τον μοναδικό φυσικό του πλούτο. Που θα σβήσουν από τον χάρτη ένα ενδιαίτημα - χώρο φιλοξενίας της μεταναστευτικής ορνιθοπανίδας, η οποία θπ΄ρπει να ξεχάσει πια την Αττική από τα ταξίδια της προς Νότο και αντίστροφα.

Οι μελετητές για την ευκολία τους αγνόησαν επιδεικτικά την κείμενη νομοθεσία και στην παρανομία τους αυτή, βρήκαν συμπαραστάτες στα υπουργεία, την περιφέρεια και κυρίως στον δήμο, ο οποίοε λόγω άμεσης σχέσης με τον τόπο, έπρεπε να σταθεί προστάτης του τόπου. Αλλά μάλλον άλλα ήταν τα σκοπούμενα για τον συγκεκριμένο δήμο

Ο νόμος 4277/2014 με το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας - Αττικής, βρίσκεται κωδικοποιημένος εδώ. Το άρθρο 38 μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο εδώ 

Σχόλια