Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων: Στη Ραφήνα δεν γιορτάζουμε, συνεχίζουμε τον αγώνα για να σταματήσει η καταστροφή του Μεγάλου Ρέματος


Η φετινή παγκόσμια ημέρα υγροτόπων έχει κεντρικό σύνθημα «Υγρότοποι και Ανθρώπινη Ευημερία». Στόχος είναι να αναδειχθεί πόσο ευεργετική για τον άνθρωπο και απαραίτητη για τη ζωή στον πλανήτη είναι η ύπαρξη των υγροτόπων, που παρέχουν αναντικατάστατες υπηρεσίες οικοσυστήματος: προστατεύουν από πλημμύρες, φιλτράρουν το πόσιμο νερό και αναβαθμίζουν την ποιότητά του, βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, χρησιμεύουν ως περιοχές αναψυχής και, επιπλέον, παρέχουν τροφή. Κατά συνέπεια επείγει η προστασία και διατήρηση όσων έχουν απομείνει και η αποκατάσταση όσων έχουν υποβαθμιστεί ή εξαφανιστεί. 

Σε αντίθεση με τις διεθνείς επιταγές και καλές πρακτικές και παρά την αναγνωρισμένη αποτυχία των αναχρονιστικών «αντιπλημμυρικών» έργων από τσιμέντο στη Θεσσαλία, τη Ρόδο και τη Βαλένθια, στο πλαίσιο του έργου διευθέτησης, που εκτελείται στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, έχει σχεδόν πλήρως αποψιλωθεί και εκσκαφεί ο υγρότοπος Α’ Προτεραιότητας της εκβολής, που αποτελεί προστατευόμενη περιοχή σύμφωνα με την Οδηγία για τα Ύδατα. Εκατοντάδες δέντρα, αιωνόβια πλατάνια, πεύκα, λεύκες κλπ. έχουν κοπεί. Οι περιοχές γύρω από το Μεγάλο Ρέμα, μεταξύ άλλων και ο αστικός ιστός της Ραφήνας, έχουν μετατραπεί σε κρανίου τόπο. 

ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

  • Για να δικαιολογηθεί η κοπή τους, 142 δέντρα της εκβολής στην καρδιά του προστατευμένου υγροτόπου, χαρακτηρίστηκαν ψευδώς ξερά, στρεβλά, ασθενικά και επικινδύνως κεκλιμένα από τη Διεύθυνση Δασών Αν. Αττικής, που μετά τις αντίθετες γνωμοδοτήσεις και δημόσια κατακραυγή δήλωσε αναρμόδια
  • Το ΣΥΓΑΠΕΖ του Υπουργείου Περιβάλλοντος εδώ και 14 μήνες δεν έχει εξετάσει ακόμη την αίτηση της δημοτικής συμβούλου Εμμ. Τερζοπούλου για λήψη μέτρων πρόληψης της περιβαλλοντικής ζημίας.
  • Το έργο εντάχθηκε σκανδαλωδώς στο ΕΣΠΑ 2021-2027 για 101,5 εκατομμύρια, παρότι στο Πρόγραμμα Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027 απαιτούνται φυσικά μέτρα συγκράτησης ύδατος και το Υπουργείο Εθν. Οικονομίας και Οικονομικών αρνείται πεισματικά να χορηγήσει την έκθεση κλιματικής αξιολόγησης στη δημοτική σύμβουλο Εμμ. Τερζοπούλου για να εμποδιστεί η δικαστική προσφυγή. 
  • Αγνοήθηκαν οι προειδοποιήσεις επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων και ειδικών επιστημόνων για την αύξηση του πλημμυρικού κινδύνου από το έργο διευθέτησης, ιδίως στην εκβολή. 
  • Στο πλαίσιο μιας οργανωμένης εκστρατείας παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης, τα ΜΜΕ αναπαρήγαγαν άκριτα το κυβερνητικό αφήγημα για το «αττικόψαρο», ενώ στην πλειοψηφία τους αγνόησαν τις διαμαρτυρίες 11 περιβαλλοντικών οργανώσεων για τα έργα σε Ραφήνα και Ερασίνο. 

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΕΛΠΙΔΑ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ
ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΡΑ:

Παρότι μεγάλο μέρος του προστατευόμενου υγροτόπου έχει υποβαθμιστεί ανεπανόρθωτα, υπάρχει ακόμη ΕΛΠΙΔΑ: εκκρεμούν προσφυγές σε θεσμούς και δικαστήρια σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, του τοπίου και της πολιτιστικής κληρονομιάς και αναμένονται εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα. 

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΤΟΥ 
ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

που εξελίσσεται με όρους συγκάλυψης,
όπως και άλλα εγκλήματα σε αυτόν τον τόπο…

ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ!

Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας



Σχόλια