Και ο Ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ Δρ. Στ. Ζόγκαρης διαψεύδει τη Δ/νση Δασών Ανατολικής Αττικής: Τα 143 δέντρα προς υλοτόμηση στο Μ. Ρέμα Ραφήνας δεν είναι ξερά, καχεκτικά, ασθενή και κεκλιμένα.

Ο Δρ. Σταμάτης  Ζόγκαρης, Κύριος Ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ (Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων - Τομέας Εσωτερικών Υδάτων, https://imbriw.hcmr.gr/) με ειδικότητα στη Διαχείριση Βιοποικιλότητας Λεκανών Απορροής Ποταμών διαψεύδει τη βεβαίωση της Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής ότι δήθεν κατόπιν φερόμενης αυτοψίας 143 δέντρα (αλμυρίκια, λεύκες πεύκα/κουκουναριές) κατά μήκος 1,5 χλμ. του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας είναι «ξερά-στρεβλά-ασθενικά-καχεκτικά και κεκλιμένα επικινδύνως προς το οδικό δίκτυο», βάσει της οποίας το Δασαρχείο Πεντέλης χορήγησε  έγκριση υλοτομίας.

Κατόπιν σχετικής αυτοψίας,  ο Ερευνητής διαπίστωσε ότι «όλα τα δέντρα στη ζώνη επέμβασης είναι υγιή, σε καλή ανάπτυξη και πολλά από αυτά σε ώριμη ηλικία. Κανένα από τα δέντρα δεν παρατηρήθηκε να έχει επικίνδυνη κλίση είτε προς το οδόστρωμα, είτε προς την κοίτη του ρέματος», όπως είχαν διαπιστώσει και οι δύο δασολόγοι του WWF Ελλάς.

Επιπλέον, ο Ερευνητής με δειγματοληπτικό έλεγχο επαλήθευσε και τις σχετικές καταγραφές των εθελοντών κατοίκων της Ραφήνας, που στις 31.12.2023 είχαν προβεί σε γεωεντοπισμό, φωτογράφηση και καταγραφή των δέντρων και τοποθέτησή τους τον χάρτη με γεωγραφικές συντεταγμένες.

Σύμφωνα με τον Ερευνητή, η ως άνω βεβαίωση της Διεύθυνσης Δασών Ανατολικής Αττικής «είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτη, δεν αποδίδει την αληθινή κατάσταση και οδηγεί στη λήψη εσφαλμένων αποφάσεων. Κατά συνέπεια η έγκριση υλοτομίας που χορηγήθηκε βάσει της βεβαίωσης αυτής είναι προϊόν πλάνης περί τα πράγματα και δεν πρέπει να υλοποιηθεί για την αποφυγή μη αναστρέψιμης περιβαλλοντικής βλάβης στον προστατευόμενο υγρότοπο Α΄ προτεραιότητας» του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) Αττικής.

Ο Ερευνητής επισημαίνει ότι τα προς κοπή δέντρα, έχουν πολλαπλάσια αξία σε σχέση με το απλό αστικό πράσινο, η οικονομική αξία του οποίου αποτιμάται με τη χρήση συντελεστών σε ένα πλαίσιο ειδικής αξιολόγησης με βάση τους ευρωπαϊκά αποδεκτούς πίνακες. Κι αυτό γιατί αποτελούν τα τελευταία εναπομείναντα ενδιαιτήματα πουλιών (μεταξύ των οποίων και προστατευόμενα/απειλούμενα πουλιά) σε υγρότοπο Α΄ προτεραιότητας, που έχει ειδική σημασία για την ορνιθοπανίδα και έχει αξιολογηθεί ως σημαντικό “Θερμό Σημείο” για την ορνιθοπανίδα με υπερτοπικό ενδιαφέρον. Συνακόλουθα παρέχουν ενδιαίτημα για την βιοποικιλότητα και πολύτιμες οικοσυστημικές υπηρεσίες.

Τα προς κοπή δέντρα κατά μήκος της οδού Ευβοϊκού δεν πρόκειται να αντικατασταθούν στη θέση αυτή σύμφωνα με τη ΜΠΕ. Eξάλλου, κατά τον Ερευνητή, η τυχόν φύτευση δέντρων σε άλλα σημεία του έργου ή της ευρύτερης περιοχής δεν αντισταθμίζει άμεσα τα δέντρα και το πράσινο που ήδη υπάρχει κοντά στα υγροτοπικά ενδιαιτήματα της κοίτης.

Σε κάθε περίπτωση, αντί της υλοτόμησης των δέντρων έπρεπε να εξεταστούν λιγότερο επαχθείς περιβαλλοντικά λύσεις (π.χ. απομάκρυνση των δέντρων με το ριζικό τους σύστημα και η μεταφύτευσή τους σε άλλα σημεία του παρόχθιου χώρου του υγροτόπου Α΄ προτεραιότητας). Το πρόσθετο οικονομικό κόστος μιας τέτοιας αντιμετώπισης υπολείπεται της οικονομικής σημασίας των δέντρων και των πολύτιμων οικοσυστημικών υπηρεσιών τους.

Κατά τον Ερευνητή, «απαιτείται η λήψη χωρίς υπαίτια καθυστέρηση των απαραίτητων μέτρων για την πρόληψη της επαπειλούμενης πρόκλησης περιβαλλοντικής ζημίας καθώς και για την αποκατάσταση της ζημίας που έχει ήδη προκληθεί στο πλαίσιο των ήδη αρξάμενων εργασιών. Η προστασία ενός υγροτόπου Α’ Προτεραιότητας εντός αστικού χώρου είναι εξαιρετικά σοβαρό θέμα. Αυτό αποτελεί όχι μόνο νομική υποχρέωση από την Οδηγία για την Περιβαλλοντική Ευθύνη 2004/35/ΕΚ αλλά και ηθική επιταγή».

Ολόκληρη η επιστολή του Δρα Ζόγκαρη, προς την ηγεσία των δασικών διευθύνσεων του ΥΠΕΝ, με κοινοποίηση στις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες και το Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, εδώ:

https://megalorema.gr/wp-content/uploads/2024/01/20240118_ZOGKARHS_DENDRA.pdf

Σχόλια