ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 16/11/2023 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΩΝ 5 ΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

Η ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΔΙΑΤΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΩΝ 5 ΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

ΔΕΝ ΠΡΟΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ 
ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ 20/12/2023


Με διάταξη της Δικαστή του Πρωτοδικείου Αθηνών απορρίφθηκε το αίτημα για προσωρινή διαταγή πέντε νέων ηλικίας 17-23 ετών από τη Ραφήνα για τη σωτηρία του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας στη βάση του δικαιώματός τους για ένα υγιές και προστατευμένο περιβάλλον, του δικαιώματος στην υγεία και του δικαιώματος στη διατήρηση και απόλαυση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού και πολιτιστικού τοπίου.

Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων θα συζητηθεί στις 20.12.2023. Μέχρι τότε, θεωρούμε αυτονόητη νομική και ηθική υποχρέωση να μην γίνουν παρεμβάσεις μη αναστρέψιμες στο ποτάμι, να μην κοπούν τα 2.000 δέντρα, να μην αποψιλωθούν πλήρως και να μην εκσκαφούν η κοίτη, τα πρανή και η παρόχθια ζώνη, να μην γίνει χρήση βαρέος τύπου ερπυστριοφόρων οχημάτων στο πλαίσιο του έργου διευθέτησης ή/και με το πρόσχημα του «καθαρισμού». Οποιοσδήποτε καθαρισμός θα πρέπει να γίνει μόνο για την απομάκρυνση μπάζων, απορριμμάτων και λίγων φερτών υλικών, με απόλυτο σεβασμό στην προστατευτική περιβαλλοντική νομοθεσία και χωρίς να υποβαθμίσει την οικολογική κατάσταση του ποταμού και του προστατευόμενου υγρότοπου της εκβολής. Να ληφθούν επιπλέον τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μη θιγούν οι πληθυσμοί και τα ενδιαιτήματα των προστατευόμενων οικοτόπων και ειδών. Επείγουσες επεμβάσεις για λόγους αντιπλημμυρικής προστασίας θα πρέπει να γίνουν μόνο στις τεχνικά ανεπαρκείς γέφυρες και σε επικίνδυνες στενώσεις του ποταμού.

Το απορριπτικό αποτέλεσμα της προσωρινής διαταγής σε τίποτε δεν προδικάζει την περαιτέρω έκβαση της δίκης. Ήδη όμως μετράμε μια πρώτη νίκη: την πρωτόγνωρη σε εύρος συστράτευση υπέρ των αιτούντων των ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με συμβουλευτικό status στον ΟΗΕ, την UNESCO και το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου και η Ελληνική Ένωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) και των περιβαλλοντικών οργανώσεων (WWF HELLAS, GREENPEACE ΕΛΛΑΔΑ, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής -ΑΝΙΜΑ, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Σύλλογος Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων-Ροή, ΟΖΟΝ) καθώς και 101 κατοίκων της Ραφήνας.

Την Πέμπτη 9/11/2023 τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν στο τελικό κείμενο του Νόμου για την Αποκατάσταση της Φύσης, που προβλέπει την αποκατάσταση 25.000 χλμ. ποταμών ελεύθερης ροής έως το 2030 στα Κράτη-Μέλη. Είναι παράλογο με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων, το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, ένας ποταμός ελεύθερης ροής, να μετατρέπεται σε τσιμεντένιο κανάλι (αγωγό ομβρίων) από τσιμέντο και σαρζανέτια, και μάλιστα αυξάνοντας τον πλημμυρικό κίνδυνο στην εκβολή. Αντιθέτως, τα συμπεράσματα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων για τη Θεσσαλία («Ξεχάστε τα φράγματα. Δώστε χώρο στο ποτάμι») συνηγορούν για τον σχεδιασμό της αντιπλημμυρικής προστασίας με λύσεις βασισμένες στη φύση και όχι με «βαριά» γκρίζα έργα. Ιδίως η Αττική, που συγκεντρώνει το 40% του πληθυσμού της χώρας, έχει επανειλημμένα καταστραφεί από πυρκαγιές και βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ερημοποίησης και της κατάρρευσης των οικοσυστημάτων, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, δεν αντέχει αστοχίες στο όνομα της αντιπλημμυρικής προστασίας.

Εν τω μεταξύ oι πρώτες 65.000 (από τις ήδη 68.000 υπογραφές) της διεθνούς καμπάνιας www.megalorema.gr μέσω της πλατφόρμας WeMove Europe (www.wemove.eu) κοινοποιήθηκαν στα μέλη του Ευρωπαϊκού και του Ελληνικού Κοινοβουλίου, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς και τις δύο δανείστριες Τράπεζες Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (μαζί με σχετική καταγγελία για την άρση της χρηματοδότησης). Το επόμενο διάστημα εξετάζουμε προσφυγές σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και όργανα.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΥΓΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ!


Σχόλια