ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΤΑΜΩΝ 2023: ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΑ ΔΕΝ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ, ΕΠΑΓΡΥΠΝΟΥΜΕ!
Σήμερα Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 (και κάθε τέταρτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου) γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα για τα ποτάμια, που καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 2005.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ποταμών υπενθυμίζει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν τα ποτάμια στο περιβάλλον μας και στη διατήρηση της ζωής στη Γη. Ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αναλάβουν την ευθύνη για την προστασία και την αποκατάσταση των ποταμών και προωθεί τη συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, περιβαλλοντικών οργανώσεων, τοπικών ομάδων και ατόμων για το σκοπό αυτό. Η υγιής κατάσταση των υδάτινων συστημάτων είναι αναγκαία για τα οικοσυστήματα, τις κοινότητες και τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο.
Διεθνώς αναγνωρίζεται η ανάγκη συμμετοχής του κοινού στις προσπάθειες διατήρησης/αποκατάστασης των ποταμών, μεταξύ άλλων, με την υποστήριξη πολιτικών φιλικών προς τον ποταμό, πρωτοβουλίες «επιστήμης των πολιτών/citizen science” και ψηφιακές εκστρατείες.
Στη Ραφήνα δεν γιορτάζουμε, επαγρυπνούμε!
Το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας απειλείται με ολοκληρωτική καταστροφή από το Έργο Διευθέτησης της κοίτης του με φορέα το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και προϋπολογισμό 104 εκατομμύρια ευρώ με 83% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Αν αυτό υλοποιηθεί, το ποτάμι θα μετατραπεί στον “Κηφισό” της Ανατολικής Αττικής, έναν τεχνητό οχετό ομβρίων. Η φυσική κοίτη και οι όχθες του ποταμού θα αποψιλωθούν πλήρως σε μήκος περίπου 17 χλμ. και θα διευθετηθούν με τσιμέντο και λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια («γκρίζες υποδομές»), καταστρέφοντας το προστατευόμενο οικοσύστημα με μη αναστρέψιμες συνέπειες στη βιοποικιλότητα, τα νερά και το κλίμα.
Ενώ η διευθέτηση του ποταμού παρουσιάζεται ως αντιπλημμυρικό έργο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, στην πραγματικότητα εφαρμόζει απαρχαιωμένες «γκρίζες» λύσεις, που αυξάνουν τον πλημμυρικό κίνδυνο στην εκβολή (Ραφήνα) και δεν είναι ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή, όπως κατέδειξαν με τον πιο τραγικό τρόπο οι πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία.
Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030 , ο Νόμος της Ε.Ε. για την Αποκατάσταση της Φύσης και η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, ακολουθώντας τις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις, επιτάσσουν Λύσεις που βασίζονται στη Φύση (Nature-based Solutions – NbS) ακόμη και στο πλαίσιο της αντιπλημμυρικής προστασίας.
Στην πραγματικότητα, το έργο διευθέτησης πρόκειται να εξυπηρετήσει τα μεγάλα έργα υποδομών στην Ανατολική Αττική (επέκταση λιμανιού Ραφήνας, Αττικής Οδού, Προαστιακού κλπ.) αλλά παρουσιάζεται ως αντιπλημμυρικό προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Είναι ενδεικτικό ότι στο αδελφό έργο του ρέματος Ερασίνου-Βραυρώνας, που εντάσσεται στο ίδιο χρηματοδοτικό πακέτο αντιπλημμυρικής προστασίας και εφαρμόζει αντίστοιχες γκρίζες υποδομές, ο Μηχανισμός Παραπόνων της ΕΤΕπ διαπίστωσε την ευθεία αντίθεση στα επιστημονικά δεδομένα και το ενωσιακό περιβαλλοντικό δίκαιο. Για το λόγο αυτό ζητήθηκε να μην χρησιμοποιηθούν από τις Ελληνικές Αρχές κονδύλια της ΕΤΕπ έως ότου το έργο επανασχεδιαστεί σε πλήρη συμμόρφωση με το ενωσιακό περιβαλλοντικό δίκαιο.
Το έργο διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας ξεκίνησε στις 24.4.2023 και σταμάτησε την ίδια ημέρα χάρη στις κινητοποιήσεις των κατοίκων και στη συνέχεια την προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το έργο ξεκίνησε χωρίς να έχει εκδικαστεί η προσφυγή συλλόγων και κατοίκων κατά της οριοθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας που έχει προσδιοριστεί για τις 4.10.2023, τη στιγμή που η οριοθέτηση του ποταμού είναι ύψιστης σημασίας για την αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών από τις οποίες διέρχεται.
Η Κίνηση για την Προστασία και την Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας έχει ξεκινήσει διεθνή καμπάνια για τη σωτηρία του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας www.magalorema.gr ζητώντας τη ματαίωση του έργου διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, την ανάκληση της χρηματοδότησής του από ενωσιακούς και εθνικούς πόρους και το συνολικό επανασχεδιασμό του έργου με Λύσεις βασισμένες στη Φύση, σε πλήρη συμμόρφωση με τις διεθνείς συμβάσεις και το δίκαιο και τις στρατηγικές της Ε.Ε. για το περιβάλλον. Η διεθνής καμπάνια συνυπογράφεται από εθνικές και διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Διεκδικούμε το ανθρώπινο δικαίωμα σ’ ένα υγιές και προστατευμένο περιβάλλον!
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποταμών 2023, η Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, οργανώνει εκδήλωση-συζήτηση
με θέμα:
«Ελεύθερα ποτάμια-Αντιπλημμυρικά έργα»,
την Τετάρτη 27/9, ώρα 18:00, στο αλσάκι του Νηρέα Ραφήνας
και ομιλητές τους
- Φοίβο Μουχλιανίτη, διδάκτορα του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ και συνεργάτη Dam Removal Europe και
- Δημήτρη Θεοδοσόπουλο, αγρονόμο-τοπογράφο μηχανικό, από την ομάδα Γεωμυθική και το σύλλογο ΡΟΗ-Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων.
Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, 24/9/2023
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου