5 Ιουνίου 2023, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Οι υγρότοποι και τα ποτάμια ασπίδα απέναντι στην κλιματική αλλαγή!



Στο πλαίσιο του αγώνα για τη διάσωση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, του δεύτερου μεγαλύτερου ποταμού της Αττικής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5.6.2023, κοινοποιούμε τον σύνδεσμο από το βίντεο κινουμένων σχεδίων (στα αγγλικά με ελληνικούς υποτίτλους) διάρκειας 4,5 λεπτών με τίτλο «Making Space for Water» («Δημιουργώντας χώρο για το νερό στις πόλεις μας», 2016), συμπαραγωγής εξειδικευμένων διεθνών περιβαλλοντικών οργανισμών για τα ποτάμια και της Γαλλικής Κυβέρνησης.

Με ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο, αντιληπτό και από τα παιδιά, καταδεικνύεται ότι η διευθέτηση της φυσικής κοίτης των ποταμών με μη διαπερατά υλικά και η ευθυγράμμισή της υπό τη μορφή καναλιού, θα έχει σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερη ταχύτητα ροής του νερού και συνακόλουθα αυξημένο κίνδυνο πλημμύρας κατάντη και στην εκβολή. Αντιπροτείνονται οι βασισμένες στη φύση λύσεις (‘nature-based solutions’), όπως, μεταξύ άλλων, η διατήρηση ή επανασύνδεση των φυσικών πλημμυρικών πεδίων, των φυσικών διαδρομών του νερού, της παρόχθιας υδρόφιλης βλάστησης κλπ.

Θυμίζουμε ότι η Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Βιοποικιλότητα έως το 2030, ενόψει της κλιματικής αλλαγής, απαιτεί, μεταξύ άλλων: α) την απομάκρυνση των παλιών φραγμάτων και την επαναφορά της φυσικής κοίτης των ποταμών σε μήκος τουλάχιστον 25.000 χλμ. και β) τη φύτευση τουλάχιστον 3 δισεκατομμυρίων επιπλέον δέντρων, με πλήρη σεβασμό των οικολογικών αρχών για τη στήριξη της αποκατάστασης της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε αντίθεση με την Στρατηγική αυτή, στο πλαίσιο του έργου διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, η φυσική κοίτη θα σκαφτεί σε βάθος 1,5 μέτρου (15.000 κυβικά μέτρα χώμα θα απομακρυνθούν) και θα διαμορφωθεί στο σύνολό της με αδιαπέρατα υλικά (τσιμέντο και σαρζανέτια/λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια) σε μήκος 17 χλμ., με αποτέλεσμα να ενταθεί ο πλημμυρικός κίνδυνος στην εκβολή. Θα κοπούν επίσης από την κοίτη και γύρω από αυτήν τουλάχιστον 2.500 μεγάλα δέντρα, τα περισσότερα από αυτά υδρόφιλα (πλατάνια, λεύκες, ιτιές κ.α.). Οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τα οικοσυστήματα του ποταμού και των υγροτόπων του, συμπεριλαμβανομένου αυτού της εκβολής του ρέματος, που είναι χαρακτηρισμένος υγρότοπος Α΄ προτεραιότητας.

Θυμίζουμε ότι το έργο, που ξεκίνησε στις 24.4.2023, έχει σταματήσει χάρη στις κινητοποιήσεις των κατοίκων και με προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Συνεχίζουμε και εντείνουμε τον αγώνα μας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για τη σωτηρία του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και όλων των ποταμών και των ρεμάτων, που απειλούνται με ξεπερασμένα και επικίνδυνα έργα διευθέτησης στο όνομα της αντιπλημμυρικής προστασίας.

Οι υγρότοποι και τα ποτάμια είναι ασπίδα απέναντι στην κλιματική αλλαγή!

Σχόλια