‘Όσοι αντιτίθενται στην τσιμεντοποίηση του ρέματος Ραφήνας είναι εναντίον οποιασδήποτε παρέμβασης στο ρέμα;


Μέσα σε 5 λεπτά, ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου εξαπέλυσε 22+1 ψέματα και συκοφαντίες κατά της Κίνησης για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Δεν μας ξενίζει. Το ίδιο πάντα κάνει όταν "στριμώχνεται", όταν δηλαδή έρχεται σε δύσκολη θέση. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι δεν είμαστε εμείς που τον φέραμε σε δύσκολη θέση, αλλά η εμμονή του σε μία παρέμβαση πάνω στο ποτάμι της Ραφήνας που αποδεδειγμένα είναι λάθος. Λάθος και ως παρέμβαση για την αποφυγή πλημμυρών αλλά και λάθος γιατί προκαλεί ανεπανόρθωτη υποβάθμιση στον τόπο. Στον τόπο που το συγκριτικό του πλεονέκτημα, ευτυχώς ακόμα, εξακολουθεί να είναι το φυσικό του περιβάλλον.

Μία σειρά από γεγονότα, αποδεικτικά των λαθών που έγιναν κατά τόπους, πλημμύρες, καταστροφές, καθιζήσεις και άλλα, απέδειξαν το πόσο λάθος είναι η διευθέτηση ρεμάτων και ποταμών ως επιλογή έναντι της αποκατάστασης της αρχικής τους, φυσικής κοίτης. Αν επιμείνει σ' αυτή τη στάση ο δήμαρχος, η επόμενη μεγάλη πλημμύρα θα γίνει στη Ραφήνα και η αιτία θα είναι το κλείσιμο του Μεγάλου Ρέματος με σκυρόδεμα και συρματοκιβώτια.

Αντί λοιπόν να ενστερνιστεί τις σύγχρονες διεθνείς τάσεις για την αντιπλημμυρική προστασία, αυτός επιμένει στο λάθος. Επιπλέον επιστρατεύει ψέματα και συκοφαντίες για να διαβάλλει όσους αντιτίθενται στο καταστροφικό έργο διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος. 
Ας δούμε τώρα το βίντεο της συνέντευξης με επισήμανση των ψεμάτων και των συκοφαντιών και παρακάτω ερωταπαντήσεις σε ερωτήματα που ίσως προκύψουν. 




Όσοι αντιτίθενται στην τσιμεντοποίηση του ρέματος  είναι εναντίον  οποιασδήποτε παρέμβασης στο ρέμα;  

Λάθος.

Η Κίνηση έχει ολοκληρωμένη πρόταση βασισμένη στους σύγχρονους τρόπους διαχείρισης ρεμάτων που προτείνονται πλέον από μεγάλη μερίδα διεθνών επιστημόνων και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι νέοι τρόποι διαχείρισης διατηρούν και αναβαθμίζουν τόσο τα οικοσυστήματα, όσο και την αντιπλημμυρική προστασία που παρέχουν τα ρέματα και συνίστανται στην κατά το δυνατό επαναφορά των ποταμών στη φυσική τους κατάσταση.

Η πρόταση ανταποκρίνεται πλήρως στις Ευρωπαϊκές οδηγίες για τη διαχείριση των υδάτων (2000/60/ΕΚ), για τη διαχείριση των πλημμυρών (2007/60/ΕΚ), για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των οικοτόπων (92/43/ΕΟΚ).

Τα κύρια σημεία της πρότασης είναι τα εξής:

α) Αποκατάσταση της φυσικής κοίτης του ρέματος με απομάκρυνση μπαζωμάτων και καταπατήσεων, με κοινωνικά κριτήρια προστασίας των αδύναμων οικονομικά τμημάτων του πληθυσμού

β) Αποκατάσταση και διατήρηση των φυσικών πλημμυρικών πεδίων του ρέματος και των υγροτόπων (Αρίωνος, Πετρεζα και εκβολή) που κάνουν φυσική ανάσχεση των πλημμυρικών παροχών που καταλήγουν στη Ραφήνα, σε αντίθεση με έργα που θα γίνουν που αυξάνουν δραματικά την παροχή στα κατάντη (κατά 92 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο!!!)

γ) Έργα ανάσχεσης στις ορεινές υπολεκάνες του ρέματος (Πεντέλη) με φυσικά υλικά, για συγκράτηση του νερού στα ορεινά και όχι για γρήγορη απορροή του στη θάλασσα όπως είναι ο στόχος του έργου που θα γίνει

δ) Ανακατασκευή των ανεπαρκών τεχνικών έργων διέλευσης (γέφυρες) που φράζουν την ελεύθερη ροή του νερού

ε) Αποκατάσταση των ευπαθών πρανών με διαμόρφωση (όπου απαιτείται) και σταθεροποίηση με φύτευση κατάλληλων ειδών

στ) Σωστή οριοθέτηση με διατήρηση όλων των απορροφητικών επιφανειών μέσα στη ζώνη οριοθέτησης και με ελεύθερη ζώνη ασφαλείας 50μ εκατέρωθεν των οριογραμμών, όπως προβλέπει το ΠΔ χρήσεων γης (ΖΟΕ Μεσογείων) για τα ρέματα Ιδιαίτερου Περιβαλλοντικού Ενδιαφέροντος.

Μία τέτοια λύση δεν εξετάστηκε από τη μελέτη, στόχος της οποίας είναι μόνο κατ΄όνομα η αντιπλημμυρική προστασία, ενώ πραγματικός στόχος είναι η εξασφάλιση των όρων για την επέκταση του λιμανιού, για τα «μεγάλα έργα»   (αποχέτευση, προαστιακός, Αττική οδός, ΜΕΒΑ κλπ) και για το χτίσιμο της πεδιάδας των Σπάτων και όλων των μη δομημένων εκτάσεων που έχουν απομείνει στην Αττική. Προϋπόθεση αυτών είναι η διευθέτηση του Μεγάλου Ρέματος!

Οι «οικολόγοι» θέλουν να πνιγεί ο κόσμος; 

Προφανώς λάθος!

Ένας από τους λόγους που η Κίνηση έχει αντιταχθεί στο έργο είναι ότι το έργο θα εκθέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τον πληθυσμό. Το έργο είναι πολύ κάτω των νόμιμων προδιαγραφών (που είναι Τ50) και σε περίπτωση μεγάλης πλημμύρας οι καταστροφές που θα προκληθούν θα είναι ανάλογες, ίσως και χειρότερες από της Μάνδρας. Το εγκιβωτισμένο ρέμα έχει απείρως μεγαλύτερους κινδύνους γιατί όταν συμβεί η πλημμύρα, καθίσταται ανεξέλεγκτη. Το έργο θα κατευθύνει όλο το νερό προς τη Ραφήνα χωρίς την ανάσχεση που προσφέρουν οι «προς κατάργηση» πλημμυρικές ζώνες, η ταχύτητα του νερού θα είναι πολύ μεγαλύτερη (κατά 92 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο!) χωρίς την καθυστέρηση που προκαλεί η φυσική βλάστηση και οι φυσικοί μαιανδρισμοί που θα εξαφανιστούν από το έργο διευθέτησης.

Αντίθετα η ολοκληρωμένη πρόταση πολλών επιστημόνων παγκοσμίως την οποία ενστερνίζεται η Κίνηση, μπορεί να εξασφαλίσει ταυτόχρονα αντιπλημμυρική προστασία, αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.

Τυχόν απαλλοτριώσεις που θα χρειαστούν για να μην κινδυνέψει κόσμος, θα πρέπει να γίνουν με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ώστε να εξασφαλιστούν οι ευάλωτες οικονομικά ομάδες (εντός και εκτός σχεδίου, νόμιμα ή παράνομα).

Η αυθαίρετη αύξηση από το δήμαρχο του αριθμού των πλημμυρικών επεισοδίων (που από τρία έγιναν πέντε) και του αριθμού των θυμάτων από πλημμύρες (που από ένα το 1977 έγιναν δύο), έχει ένα και μοναδικό στόχο: την τρομοκράτηση των ανθρώπων για να αποδεχθούν αδιαμαρτύρητα το δεύτερο μεγαλύτερο καταστροφικό έργο που ετοιμάζεται για την Ανατ. Αττική μετά την καταστροφή στον Ερασίνο.


"Ατομική ευθύνη"  η υποβάθμιση του ρέματος;

Λάθος.

Ο δήμαρχος "γκρίνιαξε" στη συνέντευξη για το πόσο χάλια είναι το ρέμα με μπαζώματα, στενώσεις, παράνομη απόρριψη λυμάτων, αύξηση των νερών του ρέματος από τα νερά της Αττικής οδού, του Ποδονίφτη κλπ, χωρίς φυσικά να μπορεί να δει το ρέμα ως ένα ζωντανό και πλούσιο οικοσύστημα παρά μόνο σαν «πόλο ντροπής» όπως είπε!!! Παρέλειψε όμως να πει ότι όλα αυτά έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται με ευθύνη του κράτους και της τοπικής/περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Με άδειες που έδινε η πολεοδομία για χτίσιμο 10 και 20μέτρα από το ρέμα (αγνοώντας το ΠΔ χρήσεων γης ΖΟΕ Μεσογειων), με λύματα που εδώ και χρόνια ο Δήμος ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ να χύνονται στο ρέμα ενώ γνωρίζει ποιοι τα ρίχνουν και με «καθόλα νόμιμες» μελέτες για τα έργα αττικής οδού, εκτροπής του Ποδονίφτη, αεροδρομίου κλπ .

Άλλωστε γιατί η τσιμεντοποίηση του ρέματος θα αποτρέψει τα φαινόμενα καταπατήσεων, παράνομης απόρριψης λυμάτων και μπάζων και όλων των «στραβών» του ρέματος; Oi ίδιοι θα διοικούν και τότε, αυτοί που σήμερα δε μπορούν να αποτρέψουν  αυτά  τα φαινόμενα. Γιατί μετά την τσιμεντοποίηση θα μπορούν;

Το ρέμα που θα τσιμεντοποιηθεί θα γίνει πόλος αναψυχής και θα αποκατασταθεί η βιοποικιλότητα;

Λάθος.

Τα στοιχεία της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων λένε ότι από τα 17 χιλιόμετρα συνολικής διευθέτησης, περίπου το 1/3 θα είναι αμιγές τσιμέντο, το 1/3 συνδυασμός τσιμέντου-συρματοκιβωτίων και το 1/3 συρματοκιβώτια. Ειδικά από το γεφυράκι Σκλαβενίτη μέχρι τη θάλασσα  θα γίνει μόνο τσιμέντο. Μάλιστα η τσιμεντένια μάντρα 1,5μέτρου που θα σηκωθεί στις δύο πλευρές του ρέματος,  δε θα επιτρέπει στον περαστικό ούτε καν να βλέπει το ρέμα!

Κι αν ακόμη ισχύσει αυτό που λέει ο δήμαρχος για τη νότια όχθη του ρέματος μέχρι τη βελανιδιά (3μέτρα πεζόδρομος+ 3μέτρα ποδηλατόδρομος+ 3μέτρα φύτευση= 9 μέτρα ελέυθερη ζώνη), από τη βόρεια πλευρά ο Δήμος ετοιμάζεται να επεκτείνει την οδό Ευβοϊκού μέχρι την ΕΚΟ φτιάχνοντας οδικό άξονα προς το λιμάνι για τα φορτηγά και καταπατώντας έτσι άλλον ένα κοινόχρηστο χώρο πρασίνου.

Πόλο αναψυχή πάντως με τσιμέντα και φορτηγά δε το λες.

Ούτε είναι σοβαρό να ισχυρίζεται ο δήμαρχος και οι μελετητές ότι η βιοποικιλότητα που θα εξαφανιστεί κατά την κατασκευή του έργου θα επανέλθει μετά την ολοκλήρωσή του σε ένα τσιμεντωμένο και δίχως βλάστηση ρέμα. Και θα είναι δίχως βλάστηση σε όλο του το μήκος, ακόμη και στα τμήματα που θα κατασκευαστούν με συρματοκιβώτια γιατί, ακόμη και αν κάποιες πόες φυτρώσουν ανάμεσα στις πέτρες, δε μπορούν να υποκαταστήσουν ένα οικοσύστημα με 5 διαφορετικούς τύπους οικοτόπων, απειλούμενα είδη ψαριών και πάνω από 150 είδη σπάνια και μη ορνιθοπανίδας που βρίσκουν καταφύγιο στους οικοτόπους του ρέματος.

Το εργοτάξιο που προσπαθεί ο δήμαρχος να εγκαταστήσει στο κέντρο της Ραφήνας είναι καθόλα νόμιμο;

Λάθος.

Αντίθετα, είναι καθόλα παράνομο. Καταρχήν είναι χωροθετημένο δίπλα στο νεκροταφείο, σε περιοχή που καλύπτεται από δύο διαφορετικά Προεδρικά Διατάγματα που απαγορεύουν τέτοιες χρήσεις:

α) το ΠΔ χρήσεων γης (ΦΕΚ199/Δ/2003, ΖΟΕ Μεσογείων) που προσδιορίζει την περιοχή δίπλα στο νεκροταφείο στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της ως Περιοχή Α (πρασίνου) και επιτρέπει μόνο εγκατάσταση δημόσιων ή δημοτικών καθιστικών

β) του ΠΔ οριοθέτησης ρέματος Ραφήνας (ΦΕΚ498/Δ/2021) που εντός ζώνης οριοθέτησης απαγορεύει εργοτάξια, παρκινγκ και κάθε χρήση εκτός από ήπιες χρήσεις. 

Η διαδικασία επίσης με την οποία ο δήμος προσπάθησε να κάνει παραχώρηση της έκτασης στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ (απευθείας παραχώρηση με ανταποδοτικά ανταλλάγματα παρανομίες που θα παραμείνουν στο δήμο μετά την αποχώρηση της εταιρίας από το χώρο), ήταν τελικά ανεπιτυχής αφού ξέσπασαν έντονες αντιδράσεις και προσφυγές από δημοτικούς συμβούλους, συλλόγους και πολίτες. Τώρα ο Δήμος προσπαθεί με πλάγιους τρόπους να πετύχει το ίδιο καταστροφικό αποτέλεσμα: Ένα εργοτάξιο για τα επόμενα τουλάχιστον 7 χρόνια μέσα σε ζώνη πρασίνου, μέσα σε ζώνη οριοθέτησης, ανάμεσα σε 6 σχολεία, σε άμεση γειτνίαση με οικισμό (Αύρα) και δίπλα στο βασικό οδικό άξονα προς το λιμάνι (οδός Ευβοϊκού)


Είναι αλήθεια ότι οι οικολόγοι ξυλοκόπησαν χειριστή μπουλντόζας της Περιφέρειας;

Λάθος.

Το υποτιθέμενο περιστατικό ξυλοδαρμού χειριστή μπουλντόζας είχε αναφερθεί από τοπικά μέσα της Ραφήνας τον Οκτώβριο του 2021. Το περιστατικό αναθερμάνθηκε ξανά στην τελευταία συνέντευξη του δημάρχου στο rpn. Σχετική ανάρτηση/καταγγελία είχαμε κάνει από τον Οκτώβρη του 2021, όταν τα δημοσιεύματα φωτογράφιζαν «ως δράστη» την Κίνηση, η οποία ουδεμία ανάμειξη με το περιστατικό είχε.

Όπως όμως είχαμε πληροφορηθεί εκ των υστέρων, το περιστατικό ήταν αντίθετο με την περιγραφή του δημάρχου. Ο ώμος του χειριστή είχε εξαρθωθεί στην προσπάθειά του να ρίξει μπουνιά σε πολίτη που διαμαρτυρήθηκε για την καταστροφή που προκαλούσαν οι μπουλντόζες στο ρέμα. Γι' αυτό άλλωστε και δεν υποβλήθηκε ποτέ μήνυση και είχαν γίνει απλώς εκατέρωθεν καταγγελίες στο αστυνομικό τμήμα.


Σχόλια