Να σταματήσουν οι μεθοδεύσεις παραχώρησης δημοτικών εκτάσεων για εργοτάξιο (Ανοιχτή Επιστολή προς Δημοτικούς Συμβούλους)

Με ανοιχτή επιστολή προς τους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου ενόψει της σημερινής (6/12/22) συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας  ζητά από τους Δημοτικούς Συμβούλους την καταψήφιση της παράνομης παραχώρησης/εκμίσθωσης δημοτικών εκτάσεων για χρήση εργοταξίου στο κέντρο της Ραφήνας.

Παρακάτω το κείμενο της επιστολής:

ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ 12 ΣΤΡ. ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟΥ, ΠΟΥ ΜΕΘΟΔΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ!

Με την υπ’ αριθμ. 174/συν.38/15.11.2022 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου παραχωρήθηκε για 5 + 2 χρόνια στην εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ για δημιουργία εργοταξίου της χώρος ιδιοκτησίας του Δήμου περίπου 12 στρέμματα, χαρακτηρισμένος  στην μεγαλύτερη έκτασή του ως χώρος πρασίνου (Περιοχή Α, ΖΟΕ Μεσογείων), χωρίς να τηρηθεί η διαδικασία δημοπράτησης και με ανταποδοτικά ανταλλάγματα (ασφαλτόστρωση, γεφυροπλάστιγγα, δάπεδα από σκυρόδεμα, ολοκλήρωση ημιτελούς κτιρίου) που δεν είναι συμβατά με τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης.

Κατά της απόφασης αυτής έχει ασκηθεί η με αρ. 123864/1-12-2022 προσφυγή ενώπιον του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής από 4 Δημοτικούς Συμβούλους, την Ένωση Γονέων, 3 Συλλόγους Γονέων (1ου & 4ου Δημοτικού και 4ου Νηπιαγωγείου), τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Νηρέα, την «Κίνηση για την Προστασία και την Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας» και 19 κατοίκους Ραφήνας-Πικερμίου. Με την προσφυγή αυτή ζητείται η ακύρωση της απόφασης και η κίνηση της πειθαρχικής διαδικασίας για την απόδοση των σχετικών ευθυνών δεδομένου ότι, μεταξύ άλλων, η απευθείας μίσθωση χωρίς δημοπράτηση αποτελεί βαρύτατο πειθαρχικό αδίκημα.

Ήδη μόλις έγινε γνωστή η πρόθεση προσβολής της απόφασης αυτής και η συλλογή υπογραφών προς τούτο, ο Δήμος ανήρτησε στην «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» δύο «ορθές επαναλήψεις» της[1] που επισυνάπτουμε, με διαφοροποιημένο σε σχέση με το αρχικό περιεχόμενο που, σύμφωνα με τις καταγγελίες δημοτικών παρατάξεων, ουδέποτε συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ενώ εξάλλου δεν προκύπτει ούτε από την πρωτοκολλημένη αίτηση της ΙΝΤΡΑΚΑΤ και τον σχετικό προϋπολογισμό των ανταποδοτικών εργασιών, ούτε από την σχετική εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε από το βίντεο  του Δημοτικού Συμβουλίου που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Πρόκειται για επίσης παράνομη μεθόδευση, που επιτείνει την υποκειμενική ευθύνη των εμπλεκομένων, δεδομένου ότι ορθή επανάληψη αναρτημένου στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» εγγράφου επιτρέπεται μόνον για τη διόρθωση γραφικών ή λογιστικών σφαλμάτων, και μάλιστα τυπικών και επουσιωδών και όχι για την εισαγωγή νέων στοιχείων που θίγουν το λοιπό περιεχόμενο της πράξης.[2]

Εχθές, με την από 5.12.2022 επιστολή 68 κατοίκων και φορέων Ραφήνας-Πικερμίου προς όλους τους δημοτικούς συμβούλους, ζητήθηκε η άμεση ανάκληση της παράνομης απόφασης παραχώρησης. 

Ήδη πληροφορούμαστε ότι στη σημερινή (6.12.2022) συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης και αναμένεται σε επερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να συζητηθεί η "εκμίσθωση με ανοιχτό πλειοδοτικό διαγωνισμό" των ίδιων ακριβώς δημοτικών εκτάσεων,  που με την προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραχωρήθηκαν στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ για χρήση εργοταξίου και με ακριβώς την ίδια διάρκεια. Καταγγέλλουμε την «φωτογραφική» αυτή διαδικασία και υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 446 του Π.Δ 14/99 (ΦΕΚ 580/27.07.99, τεύχος Δ΄) «Κώδικας βασικής πολεοδομικής νομοθεσίας», η παραχώρηση και μίσθωση της χρήσης εκτάσεων γης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, από τους ΟΤΑ γίνεται αφού προσδιοριστεί η χρήση των εκτάσεων αυτών και εφόσον ο σκοπός των παραπάνω πράξεων δεν είναι αντίθετος με τη χρήση αυτή. Στην προκειμένη περίπτωση, η χρήση εργοταξίου δεν επιτρέπεται δεδομένου ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των παραχωρούμενων αγροτεμαχίων ανήκει στην Περιοχή με στοιχείο Α (Ζώνη Πρασίνου) της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) Μεσογείων του Ν. Αττικής[3].

ΑΣ ΜΗΝ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ!



[1] Με την πρώτη "ορθή επανάληψη" στις 29/11/2022: α) προστέθηκε η κατασκευή φωτοβολταϊκών στην οροφή του ημιτελούς κτιρίου και β) αναφέρθηκαν για πρώτη φορά τα 3 ΚΑΕΚ των παραχωρούμενων ακινήτων., ενώ με την δεύτερη "ορθή επανάληψη" την 1/12/2022 (δηλ. μετά την κατάθεση της προσφυγής) προστέθηκε εκτενές κείμενο που προσπαθεί να δικαιολογήσει την επιλογή των οικοπέδων (για να γίνει το έργο στο χρονοδιάγραμμα κλπ).

[3] Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 6.3.2003 (ΦΕΚ Δ 199/06.03.2003)», στην Περιοχή Α επιτρέπεται μόνον η χρήση για «δημόσια και δημοτικά καθιστικά», και μόνον κατ’ εξαίρεση, ύστερα από προέγκριση χωροθέτησης σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση 69269/5387/24.10.90 (Β/678), επιτρέπεται η χρήση για: α) εγκαταστάσεις παραγωγής αιολικής ενέργειας και β) εγκαταστάσεις μετεωρολογικών και γεωδυναμικών σταθμών. Όλες οι παραπάνω χρήσεις είναι επιτρεπτές μετά την έγκριση των αρμοδίων δασικών αρχών μόνο στα μη δασικά τμήματα των περιοχών Α.

Σχόλια