"Απροστάτευτος" ο υγρότοπος των Μαρικών, επιμένει να ισχυρίζεται η ΕΥΔΑΠ!!!



Αναδημοσιεύουμε άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών για τις Μαρίκες:

 https://www.efsyn.gr/ellada/periballon/365136_aprostateytos-o-paraktios-ygrotopos-stis-marikes

Δε θα μπορούσαμε να μη σχολιάσουμε την επιστολή της ΕΥΔΑΠ που δημοσιεύεται στο τέλος του άρθρου:

Ως προς το καθεστώς προστασίας των Μαρικών

Το Παράκτιο Έλος Μαρικών, είναι υδροβότοπος Α’ Προτεραιότητας ενταγμένος στο Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ ως «περιοχή που προορίζεται για την προστασία οικοτόπων και ειδών».  Επίσης αποτελεί  περιοχή εξάπλωσης  5 οικοτόπων του Παραρτήματος Ι  της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, δύο εκ των οποίων (με κωδικούς Natura *2250 και *1120)  είναι οικότοποι προτεραιότητας της Ε.Ε.  Επομένως το ότι το παράκτιο έλος Μαρικών προστατεύεται είναι υπεράνω πάσης αμφισβήτησης.  Υπεράνω πάσης αμφισβήτησης είναι επίσης και το γεγονός  ότι το Ελληνικό Κράτος δεν έχει πράξει  όσα όφειλε για την προστασία του συγκεκριμένου υδροβιοτόπου αλλά και όλων σχεδόν των υδροβιοτόπων,  για τους οποίους έπρεπε το αργότερο μέχρι το 2019 να έχει εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας ανάλογο με το Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας που έχει εκδοθεί για τους μικρούς νησιωτικούς υδροβιοτόπους(ΦΕΚ ΑΑΠ 229/19.06.2012). Η τακτική του Υπουργείου Περιβάλλοντος  για τους υγροτόπους είναι η καθυστέρηση, τακτική παρόμοια με αυτή για τις περιοχές Natura  για την οποία η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο(C-849/19).  

Ο ισχυρισμός της ΕΥΔΑΠ ότι η εγκατάσταση του αντλιοστασίου δεν καταπατά  το προστατευόμενο οικοσύστημα των αμμοθινών  είναι αναληθής και αντιεπιστημονική. Αναληθής γιατί  η απαλλοτριωμένη έκταση στην οποία θα κατασκευαστεί το αντλιοστάσιο, σύμφωνα με επιτόπια αυτοψία του ΕΛΚΕΘΕ καταπατά 3 τύπους οικοτόπων, μεταξύ αυτών και τμήμα αμμοθινών. Αντιεπιστημονική γιατί ένας τόπος προστατεύεται ως σύνολο. Ακόμη κι αν το έργο της ΕΥΔΑΠ δεν εκτελούνταν πάνω σε προστατευόμενο τύπο οικοτόπου,  αυτό που προέχει είναι η διατήρηση της ακεραιότητας της περιοχής ως οικοσύστημα.

Ως προς το περιβαλλοντικό όφελος του έργου της ΕΥΔΑΠ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο βιολογικός καθαρισμός των λυμάτων θα συμβάλλει στην εξυγίανση του υπόγειου υδροφορέα.  Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην εξυγίανση του υπόγειου υδροφορέα  είναι η διατήρηση και υγεία των υγροτόπων και των υπόλοιπων  επιφανειακών υδάτινων σωμάτων (ποτάμια,  λίμνες).  Επομένως η επιλογή των θέσεων των αντλιοστασίων και της  κεντρικής μονάδας επεξεργασίας  θεωρητικά θα έπρεπε κατά προτεραιότητα να εξυπηρετούν το στόχο του έργου, αν όχι προστατεύοντας , τουλάχιστον μη καταπατώντας στοιχεία της φύσης που συνεισφέρουν στο στόχο της εξυγίανσης του υπόγειου υδροφορέα.  

Όμως η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων(ΜΠΕ)  του έργου ομολογεί ότι για τα 18 από τα 23  αντλιοστάσια  δεν εξέτασε εναλλακτικές θέσεις  λόγω τεχνικών περιορισμών που υπήρχαν, οι οποίοι ούτε καν  αναφέρθηκαν στη ΜΠΕ.

Στις Μαρίκες  υπάρχουν τουλάχιστον 4 εναλλακτικές θέσεις εκτός προστατευόμενης ζώνης που είναι τεχνικά εφικτές και  αποδεκτές από την αρχαιολογία, μολονότι κάποιες από αυτές μεγαλύτερου κόστους. Ωστόσο κατά το στάδιο εκπόνησης της ΜΠΕ καμία από αυτές δεν εξετάστηκε και εξαρχής επιλέχθηκε η φανερά οικονομικότερη λύση εξ αυτών στη φθηνότερη γη.

Ως προς την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας

Η ΕΥΔΑΠ απλά αποκρύπτει την αλήθεια. Επικαλείται την καθολική αποδοχή της τοπικής κοινωνίας,  ενώ γνωρίζει ότι στις 6/9/2022 έλαβε επιστολή με Αρ.Πρωτ.24646 με συνημμένες 350 υπογραφές κατοίκων  της περιοχής που τάσσονται  κατά της χωροθέτησης του αντλιοστασίου μέσα στην προστατευόμενη ζώνη  και ζητούν να επανεξεταστεί η θέση του αντλιοστασίου.   

Ως προς την Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και τα πρόστιμα της Ευρώπης

 Αντί η ΕΥΔΑΠ να χρησιμοποιεί τη χρηματοδότηση από την  Ευρωπαϊκή  Ένωση ως απόδειξη της νομιμότητας του έργου αποχέτευσης και την απειλή των προστίμων της Ε.Ε. ως εκβιαστικό δίλημμα για το επείγον του έργου, θα πρέπει απλά να σεβαστεί το ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό δίκαιο και την εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία  που προστατεύουν  τους  τρείς υγροτόπους στην περιοχή του έργου, που η ΜΠΕ αποκρύπτει την ύπαρξή τους: το παράκτιο έλος Μαρικών, το παράκτιο έλος Αρτέμιδος και την εκβολή του ρέματος Ραφήνας.

Η πρόσφατη καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για καθυστέρηση στην εφαρμογή της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για την προστασία της βιοποικιλότητας και η παραπομπή της Ελλάδας πριν τρεις μήνες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο  για μη ορθή μεταφορά των οδηγιών που αφορούν την εκτίμηση  περιβαλλοντικών  επιπτώσεων ορισμένων  έργων και δραστηριοτήτων,  πρέπει να οδηγήσει τη χώρα μας σε συμμόρφωση με τις Οδηγίες αυτές και όχι στο να παίζει κρυφτούλι με τους Ευρωπαίους  χρηματοδότες  εις βάρος όλων των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών.   

Απαρατήρητη τέλος δε θα μπορούσε να περάσει η…αντικειμενική δημοσιογραφία κάποιων  τοπικών ΜΜΕ της Ραφήνας, τα οποία δημοσίευσαν επιλεκτικά την επιστολή της ΕΥΔΑΠ, χωρίς το κυρίως σώμα του άρθρου της ΕφΣυν!!!


Σχόλια