Τα αντλιοστάσια αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ να μετακινηθούν εκτός υγροτόπων και ρεμάτων - Όχι άλλη συρρίκνωση των προστατευόμενων υγροτόπων

Ανακοίνωση της Κίνησης για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, 27/3/2022:

ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΜΑΡΙΚΩΝ, ΕΚΒΟΛΗΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ, ΛΟΥΤΣΑΣ ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ: ΟΧΙ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ ΜΕΣΑ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΡΕΜΑΤΑ

Την Τετάρτη 19/1/22 η εταιρία ΑΚΤΩΡ εκχέρσωσε με μπουλντόζες περίπου 150τ.μ. του παράκτιου υγροτόπου Μαρίκες, για λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ. Η εκχέρσωση έγινε στα πλαίσια του έργου αποχέτευσης (ΚΕΛ) και συγκεκριμένα της κατασκευής αντλιοστασίου ακαθάρτων. Οι εργασίες σταμάτησαν μετά από παρέμβαση τοπικών συλλογικοτήτων, οι οποίες ενημέρωσαν για την απαγόρευση εκτέλεσης τέτοιων εργασιών μέσα στην προστατευόμενη περιοχή και ύστερα από ένδειξη καλής θέλησης της ΕΥΔΑΠ να συζητηθεί το θέμα με τους φορείς που διαμαρτυρήθηκαν. 

Η περιοχή που αποψιλώθηκε στις Μαρίκες (150τμ από τα συνολικά 800τμ περίπου που πρόκειται να εκχερσωθούν για την κατασκευή αντλιοστασίου και οδού πρόσβασης σε αυτό). 

Η περιοχή που αποψιλώθηκε, καθώς και ολόκληρη η περιοχή των Μαρικών (με εξαίρεση τα δύο πάρκινγκ) διέπεται από προστατευτική νομοθεσία και συγκεκριμένα: 

α) είναι ενταγμένη στο Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Υδατικού Διαμερίσματος Αττικής (EL 06) της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τα νερά, ως περιοχή που προορίζεται για προστασία οικοτόπων και ειδών. 

β) περιλαμβάνει 5 τύπους οικοτόπων κοινοτικής σημασίας της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και της βιοποικιλότητας (καταγεγραμμένοι κωδικοί NATURA: 2190, 2250, 2260, 2021, 1120 του Παραρτήματος Ι). 

Αντίστοιχη παρέμβαση προβλέπεται να γίνει και σε άλλους προστατευόμενους υγροτόπους και ρέματα όπου έχουν χωροθετηθεί αντλιοστάσια ακαθάρτων της ΕΥΔΑΠ. Τέτοιες περιπτώσεις είναι τα αντλιοστάσια στην εκβολή του Μ.Ρέματος(ΑΡ2), στον υγρότοπο Λούτσας Αρτέμιδας(ΑΛ2), καθώς και όσα έχουν χωροθετηθεί μέσα σε κοίτες ή σε πρανή ρεμάτων (πχ αντλιοστάσια Διώνης ΝΑΑ1, ΝΑΑ2, ΝΑΑ3). 

Η περιοχή που πρόκειται να εκχερσωθεί στον προστατευόμενο υγρότοπο της εκβολής του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

Η περιοχή που πρόκειται να εκχερσωθεί στον προστατευόμενο υγρότοπο Λούτσας Αρτέμιδας.

Το κράτος, οι δημόσιες υπηρεσίες, ο Δήμος και οι μελετητές, που όφειλαν να γνωρίζουν από την αρχή τις απαγορεύσεις που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία για τους υγροτόπους («απαγόρευση δόμησης, επιχωμάτωσης, οχλουσών δραστηριοτήτων και κάθε δραστηριότητας που υποβαθμίζει την οικολογική κατάσταση του υγροτόπου», ν.4277/2014), οφείλουν να επανορθώσουν έστω και τώρα, βρίσκοντας μία άλλη θέση εκτός προστατευόμενης ζώνης για τα αντλιοστάσια που έχουν χωροθετηθεί μέσα σε υγροτόπους και ρέματα. Ακόμη κι αν αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση ένταξης ορισμένων περιοχών στο δίκτυο αποχέτευσης, η περιβαλλοντική υποβάθμιση από την προσωρινή καθυστέρηση ένταξης των περιοχών αυτών στο δίκτυο θα είναι σίγουρα μικρότερη από τη μόνιμη, μη αντιστρεπτή καταστροφή σημαντικών τμημάτων των λιγοστών, πολύτιμων υγροτόπων που έχουν απομείνει στην Αττική. 

Αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξη περιβαλλοντικού οφέλους από την βιολογική επεξεργασία των αστικών λυμάτων, μολονότι στο δίκτυο της αποχέτευσης δεν προβλέπεται να συνδεθούν όλες οι ιδιοκτησίες, παρά μόνο όσες βρίσκονται εντός σχεδίων πόλης. Πρέπει ωστόσο η κατασκευή του όποιου έργου να σεβαστεί την περιβαλλοντική νομοθεσία, ώστε να μη δημιουργήσει νέα περιβαλλοντική υποβάθμιση στην περιοχή, ιδιαίτερα σε περίοδο κλιματικής αλλαγής και καταστροφής τεράστιων δασικών εκτάσεων της Αττικής από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. 

Σας καλούμε να στηρίξετε τον αγώνα μας για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στους προστατευόμενους υγροτόπους των Μαρικών, της εκβολής του Μεγάλου Ρέματος, του υγροτόπου Λούτσας Αρτέμιδας και των ρεμάτων της περιοχής. Αποτελεί προϋπόθεση, αν το έργο αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ θέλει να συνεισφέρει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, του τοπίου και της αρχαιολογικής αξίας της περιοχής μας.

#savemarikes #savegreekwetlands

Σχόλια