ΜΑΡΙΚΕΣ: ΟΧΙ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΖΩΝΗ

 


ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ  ΝΑ «ΛΥΘΕΙ» ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ

ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΜΑΡΙΚΕΣ

ΟΧΙ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ ΜΕΣΑ  ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΖΩΝΗ

 

Την Τετάρτη  19/1/22 η εταιρία ΑΚΤΩΡ εκχέρσωσε με μπουλντόζες περίπου 150τ.μ. του παράκτιου υγροτόπου Μαρίκες, για λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ. Η εκχέρσωση έγινε στα πλαίσια του έργου αποχέτευσης (ΚΕΛ) και συγκεκριμένα της κατασκευής αντλιοστασίου ακαθάρτων.  Οι εργασίες σταμάτησαν, μετά από παρέμβαση τοπικών συλλογικοτήτων (Νηρέας, Μεγάλο Ρέμα, Μικρογεωγραφίες)οι οποίοι ενημέρωσαν για την απαγόρευση εκτέλεσης τέτοιων εργασιών μέσα στην προστατευόμενη περιοχή και ύστερα από ένδειξη καλής θέλησης της ΕΥΔΑΠ να συζητηθεί το θέμα με τους φορείς που διαμαρτυρήθηκαν.

Η περιοχή που αποψιλώθηκε, καθώς και ολόκληρη η περιοχή των Μαρικών (με εξαίρεση τα δύο πάρκινγκ) διέπεται από προστατευτική νομοθεσία και συγκεκριμένα:

α) είναι ενταγμένη στο Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Υδατικού Διαμερίσματος Αττικής (EL 06)  της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τα νερά, ως περιοχή που προορίζεται για προστασία οικοτόπων και ειδών.

β) περιλαμβάνει 5 τύπους οικοτόπων κοινοτικής σημασίας  της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και της βιοποικιλότητας (καταγεγραμμένοι κωδικοί NATURA:  2190, 2250, 2260, 2021, 1120 του Παραρτήματος Ι).

 

Το κράτος, οι δημόσιες υπηρεσίες, ο Δήμος και οι μελετητές,  που όφειλαν να γνωρίζουν από την αρχή τις απαγορεύσεις που επιβάλλει η  Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία για την περιοχή Μαρίκες («απαγόρευση δόμησης, επιχωμάτωσης,  οχλουσών  δραστηριοτήτων και κάθε δραστηριότητας  που υποβαθμίζει  την οικολογική κατάσταση του υγροτόπου», ν.4277/2014), οφείλουν να επανορθώσουν έστω και τώρα, βρίσκοντας μία άλλη θέση για το αντλιοστάσιο εκτός προστατευόμενης ζώνης, έστω κι αν αυτό σημαίνει την καθυστέρηση ένταξης της περιοχής στο δίκτυο αποχέτευσης.  

 

Αντιλαμβανόμαστε το περιβαλλοντικό όφελος που θα προκύψει από την βιολογική επεξεργασία  των αστικών λυμάτων, όπως επίσης και το οικονομικό όφελος των κατοίκων από την κατάργηση των βόθρων. Πρέπει ωστόσο η κατασκευή του όποιου έργου να σεβαστεί τη νομοθεσία, ώστε να μη δημιουργήσει νέα περιβαλλοντική υποβάθμιση στην περιοχή, ιδιαίτερα σε περίοδο κλιματικής αλλαγής  και καταστροφής τεράστιων δασικών εκτάσεων  της Αττικής από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. 

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν οι προτάσεις των τοπικών φορέων σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με την ΕΥΔΑΠ . Προτάθηκε έτσι  η χωροθέτηση του αντλιοστασίου ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΖΩΝΗΣ , με πιθανή νέα θέση ένα από τα δύο πάρκινγκ βόρεια ή νότια της παραλίας Μαρίκες. Για να υπάρχει μάλιστα η μικρότερη δυνατή όχληση και υποβάθμιση του τοπίου, προτάθηκε η υπογειοποίηση του αντλιοστασίου.

Σας καλούμε να στηρίξετε τον αγώνα μας για την εφαρμογή της νομοθεσίας στην περιοχής Μαρίκες, για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, του τοπίου, της αρχαιολογικής αξίας και της ποιότητας ζωής κατοίκων, φίλων  και επισκεπτών της αγαπημένης μας περιοχής.

#savemarikes

Σχόλια