Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας: Αλήθειες και Ψέματα

 

Σε συστηματική προσπάθεια παραποίησης της αλήθειας έχει επιδοθεί ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου από την ημέρα έναρξης των εργασιών καθαρισμού/βανδαλισμού του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας μέχρι και σήμερα, δια στόματος του δημάρχου Ευ. Μπουρνούς και  του αντιδημάρχου περιβάλλοντος Σπ.Πάντζα.

Η ευθυγράμμιση του Δήμου μας με την αντι-περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης που ευθύνεται για το κάψιμο  1.300.000 στρεμμάτων δάσους  με μηδέν μποφόρ και το αδικαιολόγητο χάος  που δημιουργήθηκε από μία δυνατή  βροχόπτωση, αποτελεί απειλή όχι μόνο για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας  (υπερπολύτιμο πλέον για ολόκληρη την Αττική) αλλά και για τους ανθρώπους που ζούμε στην Ανατολική Αττική.  Η  προστασία του περιβάλλοντος θα έπρεπε να είναι το πρώτο του μέλημα για την αντιμετώπιση της  κλιματικής κρίσης που απειλεί να κάνει  τον πλανήτη μας μη βιώσιμο και αυτό επιβάλλει την προστασία των δασών, των ποταμών, της θάλασσας, της βιοποικιλότητας.

Προς αποκατάσταση λοιπόν της αλήθειας απέναντι στις ανακρίβειες που ακούστηκαν για το Μεγάλο Ρέμα και όσα συνέβησαν αυτές τις μέρες:

Σχετικά με τη συμπεριφορά του ρέματος Ραφήνας κατά την πρόσφατη κακοκαιρία

Παρόλο που ο απολογισμός από την πρόσφατη κακοκαιρία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αυτό που είδαμε σε γενικές γραμμές ήταν ότι τα φυσικά ρέματα  ανταποκρίθηκαν πολύ καλύτερα από τα τσιμεντωμένα, τα σκεπασμένα, τα εγκιβωτισμένα,  τα οποία αλλού  παρουσίασαν  υπερχειλίσεις (πχ Ηριδανός, εγκιβωτισμένο τμήμα Ποδονίφτη) και αλλού  «αστοχίες υλικού» (πχ. σπάσιμο τσιμέντου στο εγκιβωτισμένο τμήμα του Ποδονίφτη ). 

Τα φυσικά ρέματα αντίθετα άντεξαν πολύ καλύτερα. Τέτοια περίπτωση ήταν και το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, το οποίο, παρά τις καταπατήσεις και τα μπαζώματα που σε πολλά σημεία έχουν στενέψει την κοίτη του, παρά τις ανεπαρκείς παλιές και νέες γέφυρες  που εδράζουν μέσα στην κοίτη αντί έξω από αυτήν (πχ. πεζογέφυρα Ευβοϊκού, γέφυρα Βελανιδιάς), μπόρεσε να παροχετεύσει τον πολύ μεγάλο όγκο νερού  προς τη θάλασσα χωρίς να δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα.

  



Φωτογραφίες  τραβηγμένες  την Πέμπτη 15/10 ώρα 18:30-19:00, στην κορύφωση του φαινομένου

Αν λοιπόν αυτή τη φορά κατέβασε τέτοια ποσότητα νερού και με τέτοια ορμή, ας  φανταστούμε τι θα είχε συμβεί αν το ρέμα Ραφήνας είχε ήδη εγκιβωτιστεί με το έργο που ετοιμάζεται. Οι τεράστιοι όγκοι νερού που σήμερα κατακλύζουν τα ελεύθερα ακόμη πλημμυρικά πεδία του ρέματος στην πεδιάδα των Σπάτων (Πετρέζα, Αρίωνος) και απορροφώνται σταδιακά από έδαφος, θα είχαν προστεθεί στην ποσότητα νερού που είδαμε. Και επειδή δε θα υπήρχε η βλάστηση (που σήμερα μειώνει την ταχύτητα του νερού) αλλά  θα ήταν επενδυμένο με σκληρά υλικά (τσιμέντο, συρματοκιβώτια), η ταχύτητα και η ορμή του νερού θα ήταν πολλαπλάσια από αυτήν που είδαμε.  Η αυξημένη ποσότητα και ορμή του νερού θα το είχε καταστήσει πολύ πιο επικίνδυνο.

Ας είναι λοιπόν  λίγο πιο σοβαροί, πιο φειδωλοί και πιο μετρημένοι όσοι οραματίζονται ένα τσιμεντωμένο ποτάμι στην πόλη μας, παρουσιάζοντας την «αξία της ανθρώπινης ζωής» ως απόλυτη προτεραιότητά τους,  αντίθετα από  τους «ευαίσθητους περιβαλλοντικά» συμπολίτες τους  που νοιάζονται μόνο για τα πουλιά και τα βατράχια!  Γιατί ακριβώς επειδή οι άνθρωποι και τα σπίτια υστερούν στο θέμα της γρήγορης απομάκρυνσης σε σχέση με τα πουλιά, ακριβώς για αυτό δε πρέπει κανείς να βάζει σε ρίσκο τις ζωές τους πουλώντας  υποσχέσεις ότι εγκιβωτίζοντας το ρέμα θα σωθούν. Η απαλλοτρίωση  των σπιτιών που βρίσκονται μέσα στην παλιά κοίτη του ρέματος  πάνω σε μπαζωμένα τμήματά του, θα δώσει τη δυνατότητα διάνοιξης των στενώσεων της κοίτης, ενώ παράλληλα θα διατηρηθεί το πλούσιο οικοσύστημα του ρέματος. Αυτό θα δώσει τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια τόσο σε αυτούς που σήμερα ζουν μέσα ή δίπλα στο ρέμα όσο και σε όλους τους κατοίκους της Ραφήνας.

Και είναι τουλάχιστον αφέλεια να πιστέψουμε ότι γλιτώσαμε την πλημμύρα λόγω του καθαρισμού/βανδαλισμού που έγινε σε αυτό το μικρό τμήμα της εκβολής, όπως ισχυρίζεται ο δήμαρχος  σε  σχετική ανακοίνωση στη σελίδα του στο FB.

 

Σχετικά με την πλήρη εκχέρσωση της βλάστησης σε τμήμα του υγροτόπου  της εκβολής.

Σε δημοσίευμά του  ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος  Σπ.Πάντζας ισχυρίστηκε:

  1. Ότι με τις εργασίες «καθαρισμού» δεν πειράχτηκε χλωρίδα και πανίδα. Ας το δούμε:















  2.Ότι το ΣτΕ,  στην απόφαση 2140/2020 αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχει υγροβιότοπος!!!

Το ΣτΕ ουδέποτε αποφάνθηκε κάτι τέτοιο. Αυτό που αποφάνθηκε το ΣτΕ  στην απόφαση 2145/2020 είναι  ότι στον υδροβιότοπο της εκβολής δεν προβλέπονται εργασίες απαγορευμένες για υγροτόπους. Και αυτό γιατί  η μελέτη διευθέτησης παραπλανητικά ανέφερε ότι στην εκβολή δεν προβλέπονται έργα, αποκρύπτοντας ότι ο προστατευόμενος υγρότοπος της εκβολής εκτείνεται  ένα χιλιόμετρο περίπου από τη θάλασσα σύμφωνα με τη νομοθεσία. Στην πραγματικότητα (ΜΠΕ, Κεφ.6, Αναλυτική περιγραφή σχεδιασμού του έργου) στον υγρότοπο της εκβολής η μελέτη προβλέπει τις πιο βαριές επεμβάσεις με τόνους τσιμέντου και  πολύ «σκληρές κατασκευές». 

Στο ότι η εκβολή είναι υγρότοπος  οι σχετικοί νόμοι είναι σαφέστατοι και ως γνωστόν ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΑΝΩ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣτΕ. Συγκεκριμένα :

α/ο νόμος 4277/2014(Αρ.20, Παρ.ΙΧ) θεσμοθετεί την εκβολή του ρέματος Ραφήνας ως Υγρότοπο Α' Προτεραιότητας και το ρέμα Ραφήνας ως Υδατόρεμα Α' Προτεραιότητας

β/ο νόμος 4559/2018(Αρ.54) προσδιορίζει τα όρια του υγροτόπου της εκβολής με χάρτη και συντεταγμένες και εκτείνεται σε μήκος 1037 μέτρων από τη θάλασσα (μέχρι το Σκλαβενίτη)

Φωτό: χάρτης με συντεταγμένες οριοθέτησης υγροτόπου εκβολής (ν.4559/2018, Παράρτημα)


 3.       Ότι απομακρύνθηκαν χώμα και πέτρες  με δεκάδες φορτηγά.

Το χώμα και οι πέτρες που απομακρύνθηκαν  ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΠΑΖΑ ΟΥΤΕ ΥΛΙΚΟ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ (εκτός από τις πρόσφατες στο όνομα της «πυροπροστασίας»). Ήταν το φυσικό υλικό που κατεβάζουν τα ποτάμια (αμμοχάλικο), που  αποτίθεται και συντηρεί τις όχθες και  τους υγροτόπους των εκβολών, αποτελεί υλικό πολύτιμο για και τους οργανισμούς που διαβιούν στο ρέμα  και προστατεύει την ακτογραμμή από τη διάβρωση. 

Λόγω αυτής της σημαντικής οικολογικής λειτουργίας που επιτελεί το υλικό αυτό  (ιδιαίτερα σε περίοδο κλιματικής κρίσης που η διάβρωση της ακτογραμμής αποτελεί μείζον πρόβλημα που απειλεί μεταξύ άλλων και  τους παράκτιους οικισμούς ), απαγορεύεται να απομακρύνεται χωρίς ειδικές άδειες για αμμοχαλικοληψία  και μόνο από αυστηρά προσδιορισμένα σημεία. Τέτοιες άδειες δεν υπήρχαν και δυστυχώς δεν  υπάρχουν σε κανένα καθαρισμό της Περιφέρειας.  Οι παρεμβάσεις αυτές στα ρέματα γίνονται χωρίς τεχνικές προδιαγραφές για τις εργασίες που προβλέπονται να γίνουν.  

Μέρος δε του υλικού των αποθέσεων προερχόταν από τα μπαζώματα των ρεμάτων Δασαμάρι και Βαλανάρη από τις ΑΝΕΥΘΥΝΕΣ ΔΡΥΑΔΕΣ του ΧΑΡΔΑΛΙΑ. 

Είναι δε άξιο απορίας το γεγονός ότι οι «καθαρισμοί» που γίνονται από την Περιφέρεια  δεν ασχολούνται με την απομάκρυνση σκουπιδιών που με την πρώτη δυνατή βροχόπτωση θα βρεθούν στη θάλασσα,  παρά μόνο με την απομάκρυνση της βλάστησης



Φωτογραφίες ΜΕΤΑ το πέρας του καθαρισμού/βανδαλισμού της εκβολής

Όσον αφορά στην  «απάντηση του εισαγγελέα»  στη μήνυση που κατατέθηκε και ζήτησε  το άμεσο σταμάτημα των εργασιών στο ρέμα και η οποία, σύμφωνα με την ανάρτηση του δημάρχου στον προσωπικό του λογαριασμό στο FB ,  επιτρέπει τη  συνέχιση των εργασιών,  δηλώνουμε ότι εμείς,  ως μηνυτές,  δε λάβαμε καμία απάντηση και έχουμε προκαλέσει το δήμαρχο να τη δώσει στη δημοσιότητα, εφόσον αυτή υφίσταται.  

Τέλος,  οι κατηγορίες περί μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων (Σπ.Πάντζας)   και οι απειλές περί παρακώλησης νόμιμου δημόσιου έργου προστασίας πολιτών (Ευ.Μπουρνούς) που εκτοξεύονται προς συλλογικότητες ή πολίτες που υπερασπίζονται το περιβάλλον και αντιστέκονται  στις παρανομίες χρησιμοποιώντας τα νόμιμα δικαιώματά τους,  θυμίζουν άλλα καθεστώτα  ολοκληρωτικά, που κανένας δημοκρατικός πολίτης δε θα ήθελε να ξαναζήσει εκτός κάποιων  νοσταλγών του ναζισμού. 

Τέτοιες μέθοδοι δεν πρόκειται να σταματήσουν τις υγιείς αντιδράσεις των πολιτών που υπερασπίζονται το περιβάλλον και το μέλλον της ανθρώπων και της πόλης μας.  Αυτές τις μεθόδους ο ελληνικός λαός τις έχει στείλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.


Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας , 17/10/2021

 

Σχόλια