Οι «Δρυάδες» μπαζώνουν ρέματα

Εφημερίδα των Συντακτών, 22/7/2021 - Τάσος Σαραντής

Η διανοιγμένη «ζώνη ασφαλείας» και το μπαζωμένο ρέμα. Κάτω και δεξιά, το ερπυστριοφόρο έριξε τα μπάζα της διάνοιξης του δρόμου μέσα στην κοίτη του ρέματος

Μετά τις εκχερσώσεις και τις κοπές δέντρων στο σπάνιο δάσος κουκουναριάς εντός του Εθνικού Πάρκου Σχινιά - Μαραθώνα, τώρα η Πολιτική Προστασία του Ν. Χαρδαλιά μπαζώνει το ρέμα Δασαμάρι προκειμένου να δημιουργηθεί «ζώνη ασφαλείας», στο όνομα της αντιπυρικής προστασίας ● Οι εργασίες πραγματοποιούνται χωρίς την άδεια των αρμόδιων δασαρχείων και φέρνουν εγγύτερα το ενδεχόμενο μιας καταστροφικής πλημμύρας.

Σαρωτική για τα δάση και τα ρέματα της Αττικής αποδεικνύεται η επιχείρηση «Δρυάδες» που αφορά εργασίες καθαρισμών, απομάκρυνση εύφλεκτης ύλης και διάνοιξης και συντήρησης δρόμων πρόσβασης για τα οχήματα πυρόσβεσης σε 18 περιοχές της Αττικής όπου υλοποιείται, χωρίς την άδεια των αρμόδιων Δασαρχείων, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και υπό την εποπτεία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά.

Μετά τις εκχερσώσεις και τις κοπές δέντρων στο σπάνιο δάσος κουκουναριάς εντός του Εθνικού Πάρκου Σχινιά - Μαραθώνα («Μπουλντόζες βγήκαν στον Σχινιά», 8/7/2021, «Εφ.Συν.») στο πλαίσιο της κατ’ ευφημισμόν επιχείρησης «Δρυάδες», ήρθε η σειρά του μπαζώματος του ρέματος Δασαμάρι στο πλαίσιο εργασιών για τη διαπλάτυνση υπάρχοντος χωματόδρομου προκειμένου να δημιουργηθεί «ζώνη ασφαλείας», πάντα στο όνομα της αντιπυρικής προστασίας.

Το περιοδικής ροής ρέμα Δασαμάρι συμβάλλει στον ποταμό Βαλανάρη και μαζί αποτελούν σημαντικό κλάδο του υδρογραφικού δικτύου του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας (κλάδος Πεντελικού). Αποτελεί φυσικό όριο του ανθρωπογενούς οικισμού της Διώνης προς τα δυτικά και χωρίζει τη δασική και αναδασωτέα έκταση Δασαμάρι από τα σπίτια. Παράλληλα ή σχεδόν παράλληλα με το ρέμα και προς την πλευρά του οικισμού κινείται ένας δρόμος που αλλάζει ονόματα κατά το μήκος του. Ξεκινώντας από τη μερικώς ασφαλτοστρωμένη οδό Επτανήσων, ανηφορίζει μέχρι που συναντά για μικρό μήκος την Πίνδου και μετά μετονομάζεται σε Κλεάνδρου απ’ όπου συνεχίζει ως χωματόδρομος.

Διάνοιξη

Στις αρχές του μήνα, από 3/7 έως 13/7, εργολαβικό ερπυστριοφόρο όχημα προχώρησε με εντολή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στη διάνοιξη του χωματόδρομου, απουσία της δασικής υπηρεσίας, γεγονός που φάνηκε και εκ του αποτελέσματος. Η διάνοιξη του χωματόδρομου επιτεύχθηκε με το ξήλωμα της παραρεμάτιας βλάστησης, την ισοπέδωση των φυσικών κράσπεδων του δρόμου και με τα μπάζα που προέκυψαν να σπρώχνονται και να ρίχνονται μέσα στο ρέμα καθ’ ότι η μεταφορά τους είναι κοστοβόρα! Περιορίστηκε, όμως, έτσι η κοίτη του ρέματος και η ζώνη μέσα στην οποία η ροή του νερού μπορούσε να ξεθυμάνει. Τα δε αποτελέσματα αυτής της επέμβασης δεν έχουν καμία σχέση με τη διαχείριση του δάσους ή της δασικής έκτασης, αλλά παραπέμπουν σε εκχέρσωση και διαπλάτυνση της όμορης οδού.

Στο μπάζωμα στο Δασαμάρι από την Πολιτική Προστασία του Ν. Χαρδαλιά έρχεται να προστεθεί και η ρίψη μπάζων από τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου στον ποταμό Βαλανάρη την άνοιξη του 2020, που παραμένουν ακόμη εκεί, παρά την εντολή της Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής να συλλεχθούν από τον ρυπαντή δήμο. Ετσι, ο ένας μπαζώνει το Δασαμάρι, ο άλλος τον Βαλανάρη και στο τέλος, όταν τα μπάζα που περιορίζουν την κοίτη φουσκώσουν τα ρέματα και αρχίσουν να ξηλώνουν δρόμους, οι «υπεύθυνοι» θα μιλούν για την ανάγκη αντιπλημμυρικής θωράκισης. Κι αυτά συμβαίνουν σε μια περιοχή της ανατολικής Πεντέλης όπου η αποποίηση ευθυνών από τις αρμόδιες υπηρεσίες την αφήνει εκτεθειμένη σε δασικές πυρκαγιές εν μέσω αντιπυρικής περιόδου («Χωρίς πυροπροστασία το τρις... καμένο Δασαμάρι», 26/6/2021, «Εφ.Συν.»).

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η αντιπυρική θωράκιση της χώρας αποτελεί επιτακτική ανάγκη και κρίσιμη προϋπόθεση για την προστασία της ζωής και των περιουσιών των πολιτών, καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος. Βασικός πυλώνας της αντιπυρικής προστασίας και της πρόληψης δασικών πυρκαγιών είναι η διαχείριση των δασικών εκτάσεων. Ομως, αυτό θα πρέπει να γίνεται συντεταγμένα, με κανόνες και εγκαίρως. Ο Νίκος Χαρδαλιάς εξήγγειλε την έναρξη της επιχείρησης «Δρυάδες» στις 14 Ιουνίου, όταν η αντιπυρική περίοδος είχε ξεκινήσει από την 1η Μαΐου, αναφέροντας ότι «οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που χρόνια τώρα ταλανίζουν το σύστημα πρόληψης της χώρας μας πρέπει να σταματήσουν». Και μίλησε για «το νέο μας δόγμα στο ζήτημα της πρόληψης - τις στοχευμένες δηλαδή ενέργειες όταν και όπου ελλοχεύει κίνδυνος».

Το «νέο δόγμα»

Ωστόσο, η εφαρμογή αυτού του «νέου δόγματος» αφήνει πίσω εκχερσωμένες και αποψιλωμένες δασικές εκτάσεις χωρίς σχέδιο και μέριμνα για την προστασία του δασικού οικοσυστήματος, όπως έγινε πρόσφατα εντός του προστατευόμενου Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα, δίχως σχεδιασμό και σεβασμό για το οικοσύστημα και παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για ήπιες εργασίες με σκοπό την αντιπυρική προστασία που αγνοήθηκαν παντελώς. Και στην προκειμένη περίπτωση αφήνει πίσω μπαζωμένα ρέματα, όπως το Δασαμάρι, προκειμένου να αποφευχθούν οι επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης πυρκαγιάς, αλλά να έρθει κοντύτερα το ενδεχόμενο μιας πλημμύρας.

! Παραίτηση υπέβαλε σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο του Φορέα διαχείρισης του εθνικού πάρκου Σχινιά μετά τις καταστροφικές επεμβάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην προστατευόμενη περιοχή. «Οι αποφάσεις του Δ.Σ. αγνοούνται παντελώς και συνεχώς κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο από το σύνολο των αρμοδίων υπηρεσιών των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σαν να μην υφίσταται Δ.Σ., καθόσον άλλοι αποφασίζουν για εμάς και χωρίς εμάς», καταγγέλλουν.

Το εξώφυλλο της ΕΦ.ΣΥΝ της 22ας Ιουλίου 2021. "ΠΕΝΤΕΛΗ Με μπάζωμα ρεμάτων δεν γίνεται αντιπυρική προστασία, κ. Χαρδαλιά - Στον ΦΑΚΟ της ΕΦΣΥΝ Σελίδα 3

Η σελίδα 3 της  ΕΦ.ΣΥΝ της 22ας Ιουλίου 2021. Οι "Δρυάδες" μπαζώνουν ρέματα


Σχόλια