Ερημίτης Κέρκυρα. Ένας χρόνος από την πρόβλεψη Μητσοτάκη πως θα καεί και μόνο η τουριστική αξιοποίηση θα τον σώσει

Η Βρωμόλιμνη, η καθαρότερη λίμνη της Κέρκυρας και ένας σημαντικός υγρότοπος

Η Βρωμόλιμνη, μαζί με την Άκολη και τη Σαβούρα είναι οι τρεις λίμνες της περιοχής Ερημίτης  στην Κασσιόπη της Κέρκυρας. Αν και τα ονόματά τους προδιαθέτουν μάλλον αρνητικά, πρόκειται για μια περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, με πανέμορφη καταπράσινη και πυκνή βλάστηση και τις τρεις λίμνες να την ομορφαίνουν ακόμα περισσότερο.

Νοτιότερα και από τις τρεις βρίσκεται η Βρωμόλιμνη, η οποία μάλιστα χωρίζεται από τη θάλασσα μόνο από μια στενή λωρίδα στεριάς. O μικρός υγρότοπος της Βρωμολίμνης καταλαμβάνει 14 στρέμματα και η λεκάνη απορροής της περίπου 109 στρέμματα. Βρίσκεται κοντά στην παραλία της Ασπάλαθρας, που πήρε το όνομά της από τον θάμνο που φύεται στην περιοχή και της παραλίας Κορφοβονιά που ονομάστηκε έτσι γιατί είναι πολύ καλά προστατευμένη από όλους τους ανέμους. Η πρόσβαση στη Βρωμολίμνη είναι εφικτή μέσω του Μονοπατιού Ερημίτη ή αν έχετε πλωτό μέσο, από τη θάλασσα.



Η Άκολη

Η Λίμνη Άκολη βρίσκεται περίπου 1.2 χιλιόμετρα βόρεια – βορειοανατολικά από τον οικισμό του Αγίου Στεφάνου. Πρόκειται για μια μικρή παράκτια λίμνη σε μια περιοχή που δεν προσεγγίζεται από οδικό δίκτυο και κατά συνέπεια βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση διατήρησης (WWF Hellas). Η λίμνη, κατά την εποχή της Ενετοκρατίας ενώνονταν με τη θάλασσα με ένα μικρό ανοιχτό κανάλι και πιθανόν να έχει λειτουργήσει στο παρελθόν σαν ιχθυοτροφείο (Δήμος Κασσωπαίων 2009). Στα ανατολικά μια στενή κροκαλώδης παραλία τη χωρίζει από τη θάλασσα ενώ οι άλλες πλευρές είναι κατάφυτες από πυκνή δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση (πουρνάρια, κουμαριές, μυρτιές, δάφνες, σχοίνα, ελιές, σπάρτα κ.α.) του ημι-ορεινού όγκου του Ερημίτη.

Όσο αφορά την πανίδα υπάρχουν ψάρια, αμφίποδα, σαλιγκάρια ενώ στην περιοχή έχει καταγραφεί η παρουσία βίδρας (Gémillet 1993).

H ίδια οργάνωση αναγνωρίζει πως «Στα όρια της λίμνης σχεδιάζεται η κατασκευή μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας με τη διαδικασία του fast track. Αν υλοποιηθούν τα σχέδια τότε η λίμνη θα δεχτεί σημαντικές πιέσεις».

Κατά τη διεθνή ορνιθολογική οργάνωση IUCN η λίμνη κατατάσσεται ως σημαντική περιοχή για τα πουλιά, ενώ της αποδίδεται και αξία για την υποστήριξη των τροφικών αλυσίδων, για τη μεγάλη βιολογική της ποικιλία και για αναψυχή.

Η Άκολη
Η λίμνη Σαβούρα (Έλος Ερημίτη)

Το Έλος Ερημίτη (Σαβούρα) βρίσκεται περίπου 1.4 χιλιόμετρα βόρεια – βορειοδυτικά από τον οικισμό του Αγίου Στεφάνου. Αναφέρεται επίσης με τα ονόματα Αυλάκι ή Κανάλι (Γκίνης & Γκίνης 1994). Έχει καταγραφεί παρουσία αμφίβιων ειδών και νεροχελώνων. Όσο αφορά την πανίδα υπάρχουν ψάρια, αμφίποδα, σαλιγκάρια ενώ στην περιοχή έχει καταγραφεί η παρουσία βίδρας (Gremillet 1993).
Η Σαβούρα (Έλος Ερημίτη)

Και το Έλος Ερημίτη είναι σημαντικό για τα πουλιά και έχει εξίσου πλούσια βιολογική ποικιλία


Όλοι οι παραπάνω υγρότοποι βρίσκονται μπροστά στην εξαφάνιση τους από διάφορα δήθεν "αναπτυξιακά σχέδια" τα οποία αναπτύσσουν μόνο το πορτοφόλι των επενδυτών, αφήνοντας τη φτώχια και το κατεστραμμένο περιβάλλον στον λαό και το μέλλον του. 

Η ίδια απειλή (η δήθεν αναπτυξιακή) απειλεί και τους οικοτόπους, τους υγροτόπους του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Εκεί δηλαδή που έρχονται με καθρεφτάκια και χαντρούλες να κοροϊδέψουν εμάς τους χαζούς και να αλώσουν το τεράστιο φυσικό μας απόθεμα. Πάντα στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης.

Ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός με όλον τον ελληνικό λαό που βλέπει την ληστεία που επιχειρείται εις βάρος του. Οι ληστές του μέλλοντος μας δεν πρέπει να επικρατήσουν και είναι στο χέρι μας.

Σαν σήμερα, 11 Ιουλίου του 2020 ο επικεφαλής της ληστρικής επιδρομής εις βάρος του ελληνικού λαού, ο Κ. Μητσοτάκης προέβλεπε για τον Ερημίτη και τους οικοτόπους του πως θα καούν, αλλά η τουριστική αξιοποίηση τους θα προσφέρει προστασία και μόνιμα οφέλη  στον τοπο. Ουδέν ψευδέστερο βέβαια αφού οι "φίλοι του επενδυτές" εκτελώντας εργασίες στους πιο πάνω υγροτόπους και μάλιστα πάνω στην λεκάνη απορροής των όμβριων υδάτων στη Βρωμόλιμνη, πρόκειται να την εξαφανίσουν οριστικά από τον χάρτη

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του "Ερημίτη Πλους" Δημήτρης Φατήρας, εάν αποκοπεί η απορροή των υδάτων, η λίμνη θα τροφοδοτείται πλέον μόνο με αλμυρό νερό απονεκρώνοντας μέρος του υδροβιοτόπου. 

Οι ελληνικοί υγρότοποι απειλούνται. Είναι στο χέρι μας να αντιδράσουμε πριν είναι πια πολύ αργά

Σχόλια